Защо МОН допусна двама лаици да обучават учители и да

...
Защо МОН допусна двама лаици да обучават учители и да
Коментари Харесай

Проф. Людмил Спасов: Такава политическа помиярщина досега не е имало

Защо МОН позволи двама лаици да образоват учители и да дават ум на историческата общественост, пита създателят на един от учебниците за Х клас

- Проф. Спасов, какво съгласно вас се случва към учебниците по история за Х клас?

- Политическа офанзива, невиждана, каквато в най-мракобесните времена в България не е имало. Това, което се случва, е нещо извънредно. Едни международно незнайни лица - оня неподстриган публицист и някоя си Келбечева от Американския университет, желаят да цензурират учебниците. Аз предлагам следното: посрамвам си научната продукция обществено пред цяла България и тази госпожа да си изнесе своята и да забележим кой кой е. Написал съм 12 учебника до момента, от 1974 година преподавам - от Силистра до Петрич имам учители мои студенти, от Видин до Свиленград. От една година пишем този учебник - основаването на учебник е пъклен сложна и комплицирана задача, само че се появява да ни диктува какво да пишем някакъв публицист, който е международно незнаен, не се знае какво му е образованието. И са си измислили тези двамата някаква работа по линия на министерството (кой им заплаща?) - те правят подготовката на учителите по какъв начин би трябвало да се учи история в интервала 1944-1989 година! Като какви? Това е невиждано - и Мусолини и Хитлер не са си разрешавали такова нещо!

- Един ваш сътрудник - доцент Лъчезар Стоянов, обществено съобщи, че в учебното заведение би трябвало да се споделя за социализма само, че е незаконен, и нищо позитивно. Как може историк да каже такова нещо?

- Това не са историци, това е помиярска история. Най-много ме нервира, че хора, които са приключили в " братския Съветски съюз ", в този момент са най-големите съперници на Русия и най-големи критикари. Аз работя по българо-съветските връзки от 1974 година, от цялата работа с учебниците съм най-засегнат. Но има сентенция: умните хора не се сърдят, те си вършат заключения. Тотално загърбен е професионалният исторически метод.

- Проблемът са не те, а това, че министърът пусна техните претенции с наставление да ги добавите в учебниците.

- Аз пиша интервала 1978-1944 година, по моя интервал те не смеят нищо да кажат, тъй като нищо не знаят. Разберете, учебникът включва 1300 години история на България, има антична история, средновековна и така нататък Те там зъб не обелват, тъй като нищичко не знаят и не схващат. Аз не пазя себе си и учебника на издателство " Домино ", пазя всичките си сътрудници. С изключение на един - доцент Стоянов на издателство " Рива ". Той беше в Института за история, отиде в Нов български университет, а в този момент се изживява като Истината с огромна писмен знак. Аз и него приканвам да покаже продукцията си и аз си демонстрирам моята и да забележим кой какво. Как по този начин ще наскърбява той Жени Калинова или Искра Баева, проф. Огнянов, проф. Пламен Павлов, който е мой студент и е толкоз надарен човек! Над една трета от хората в авторските колективи на тези учебници са мои студенти. И би трябвало да ви кажа - това са най-талантливите. Високи експерти. Да се написа учебник е пъклен мъчно и ужасно отговорно. Това са виновни хора, които не вършат компромис със съвестта си, не внасят своите желания в учебниците. Не може това държавно управление такова мракобесничество да прави. Трябва да кажа, че днешното ни потомство историци е на равнището на предходното, а у нас висшето обучение стартира с историята.

От една година пишем този учебник, зарязах си научните проучвания, персонално време изгубвам, а някакви лаици тръгнали да ни наскърбяват. Ами, като си толкоз сръчен, вземи напиши шести учебник. Как тези хора се самоназначиха за цензори? Такава цензура късно не е имало или в случай че е имало - тя е била малко по-интелигентна. Това в този момент е просташка работа.

- От самата образователна стратегия, по която са писани учебниците, излиза, че при фашизма няма никакви закононарушения, а по-късно със социализма стартират кървави закононарушения!

- Много изкривени неща се създават. Колкото до фашизма, този термин ни го лепна Коминтернът и ние се скъсахме да повтаряме като папагали, че първото в света антифашистко въстание е септемврийското. Което е недостоверно и в моя раздел аз такива работи не съм писал. Не е подходящо да ми приказват и за комунизъм, комунизъм в България и на никое място не е имало - комунизмът е един блян, който не е сбъднат. Колегата, който е писал за този интервал в нашия учебник, е използвал термина " държавен социализъм ". Има технология на писането на учебници, не може за интервала на социализма да пишеш единствено за затвори, единствено за Държавна сигурност. Такива като този публицист Христов вървят по държавните архиви единствено това да четат и желаят в целия раздел до 1989 година да са единствено затвори и репресии. Не може по този начин, имало е обучение, просвета, стопанска система и така нататък

- Като създател на частта до 1944 година по какъв начин ще коментирате, че в образователната стратегия липсват посичането на Стамболийски, Белият гнет, антиеврейското законодателство, лагерите по това време, Съпротивата?

- Има ги, аз съм ги написал, само че не може да се напишат по този начин в детайли, тъй като за една година се учи цялата история на България. Как учителите ще се оправят, това не знам. Но в случай че пишем единствено едната страна на историята за всеки интервал, ще излезе най-после, че в България е имало единствено убийства. Имало ги е, и във Вътрешна македонска революционна организация и така нататък Но в България има и рационализация, имаме толкоз неща, които би трябвало да кажем! Дори за Освобождението - Варна и Шумен по кое време бяха освободени и присъединени към България? Нищо не се прави - единствено плакати, плакати, плакати.

Но и нещо друго - събрала се някаква комисия да прави оценка учебниците. Абе, кажете кои хора са в тази комисия, с имената си да излязат, както аз излизам с името си. Някакви анонимници. Извинявайте, в България, до момента в който не се научим да си ценим експертите, нищо хубаво не ни чака.

- Според новия образователен проект историята като наложителен предмет завършва в Х клас...

- След Х клас тези деца повече история не учат. Това е равнището, до което те доближават в отечествената история. А историята е в основата на цивилизацията. След това тези младежи стават инженери, лекари, компютърни експерти - и в случай че не си знаят отечествената история, тежко ни и горко!

* Людмил Спасов е роден на 8 май 1949 година в с. Якимово, обл. Монтана. Завършва история във ВТУ, преподавал нова и най-нова история на България във ВТУ, ТУ-София, в Института за военна история при Генерален щаб на БА, сега - в ПлУ. Доцент (1985), лекар на историческите науки (2007), професор. Автор е на над 130 студии и публикации по проблемите на българската, съветската и балканската съвременна история, включително на над 15 книги. Специализирал е в някогашните Съюз на съветските социалистически републики и Югославия, както и в Гърция. Той е един от създателите на учебника по история за Х клас на изд. " Домино ".

Източник: Дума

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР