Защо министрите избягаха от нощния парламентарен контрол - този въпрос

...
Защо министрите избягаха от нощния парламентарен контрол - този въпрос
Коментари Харесай

Защо министрите избягаха от нощния парламентарен контрол? ГЕРБ искат отговори, а `Възраждане` - санкции |

Защо министрите избягаха от нощния парламентарен надзор - този въпрос продължава да вълнува народните представители пет дни след траялото 16 часа пленарно съвещание.

В петък. Заради това вместо 11 министри в зала пристигнаха единствено четирима, измежду тях и Корнелия Нинова. Уведомление за наложителен ангажимент изпратиха финансовият министър Асен Василев и министърът на защитата Стефан Янев. (В петък Кирил Петков заяви, че след повторното му чуване в Народно събрание ще организира изключителна среща със Стефан Янев. - бел. ред.) Бойко Рашков пък заяви, че не може да се яви заради заболяване. Това даде опция на ГЕРБ-СДС и " Възраждане " да обвинят министрите, които не почетоха Народното събрание. Те се усъмниха и в причините на Василев, Янев и Рашков. От " Възраждане " предложиха наказания за неявилите се депутати, а ГЕРБ-СДС настояха да се ревизират постъпилите уведомления от министрите.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС дефинира петъчното съвещание като фиаско, тъй като парламентарният надзор продължаваше, а в зала нямаше министри, на които да се задават въпроси.

" Стигна се до една доста неловка обстановка - да заседаваме в безмълвие ", сподели той.

Гаджев съпостави постъпилите уведомления от тримата министри с извинителни бележки. Той разкритикува и тях, и останалите, които не изпратиха уведомления. Според него по този начин държавното управление е демонстрирало пренебрежение към Народното събрание.

Депутатът от ГЕРБ-СДС разкритикува и ръководителя на Народно събрание Никола Минчев, който не е обезпечил наличието на идващите по лист министри. Гаджев напомни, че Минчев пое ангажимент да ревизира за какво се стигна до обстановката на изчезнали министри, както и дали фактически Янев и Василев са имали служебни задължения.

Минчев пък го отвърна, че министрите на защитата и на финансите в действителност са имали задължения. Бойко Рашков даже е изпратил и направление от доктор. 

Лидерът на парламентарната група на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ за следващ път се оплака от вътрешния министър Бойко Рашков. Както в петък Карадайъ съобщи, подаденият писмен отговор от министъра не дава отговор на поставения от него въпрос. Той се оплака, че в уеб страницата на Народно събрание не е поправено, че подобен отговор не е получен.

Според правилника на Народно събрание министрите, които са изпратили уведомления за неявяване, ще бъдат първите изслушани на следващия парламентарен надзор в петък.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР