Защо Министерство на образованието и науката е дало зелена светлина

...
Защо Министерство на образованието и науката е дало зелена светлина
Коментари Харесай

УНСС стопанисва лъскави чалготеки и нощни клубове в Студентски град

Защо Министерство на образованието и науката е дало зелена светлина на ректорското управление на Университета за национално и международно стопанство да „ трансформира " предоставената му за образователни цели държавна материална база в чалга клубове и питейни заведения, питат от Гражданско съдружие " Майки против насилието в Студентски град "
Крайно време е просветното министерство да постави завършек на срамната рентиерска активност на ректорите на държавни университети, тъй като тя води като резултат и до опростачване и чалгализиране на младото потомство, декларират от Сдружението на майките против насилието. От родителската организация напомнят, че съгласно одит на самото просветително министерство, осъществен преди няколко години, на територията на Студентски град в София има над 200 заведения, 44 от които са отдадени чартърен от университетите за нощни клубове и в тях се лее корав алкохол до ранни зори. Рекордьор в насърчаване на тази комерсиална активност е точно УНСС - икономическият вуз е дал цели 11 свои парцела на притежатели на нощни заведения, демонстрира въпросният одит. Най-фрапиращ, несъмнено, е казусът с някогашният Студентски стол № 33 на ул. " Атанас Манчев " в Студентски град, който с благословията на ректора на УНСС е трансфорат в лъскава чалготека /„ Клуб 33 " /. Всъщност става въпрос за парцели обществена държавна благосъстоятелност, стопанисвани от УНСС, и от интерес на цялото общество е какво точно се случва с тях, допълват от Сдружението на майките против насилието. Всички тези парцели са предоставени на университетите от страната, с цел да развиват учебно-образователна активност в тях, само че ректорите в крещящо нарушаване на Закона за висшето обучение са трансформирали съзнателно пространствата в чалготеки, кръчми и нощни питейни заведения, с цел да си докарват постоянни доходи от наеми. Тъкмо затова настояваме просветното министерство да задължи ректорите на висшите образователни заведения /в това число и ректорското управление на УНСС/, да извадят от тяхната благосъстоятелност всичко, което не е обвързвано с образованието и обитаването на студентите, декларират от родителската организация. В тази връзка ще желаеме министърът на образованието и науката Красимир Вълчев да изземе още до края на 2019 година от ректорите на столичните университети всички обекти държавна благосъстоятелност, които те са отдали непозволено чартърен за чалготеки и нощни клубове, показват от Сдружение " Майки против насилието в Студентски град ".

Изключително срамно и обидно е, че ректори на влиятелни университети са най-активни в насърчаването на вулгарната чалга просвета и нощния живот, те сякаш напълно са не запомнили, че законът им дава права да ръководят единствено обекти, които се употребяват само за образователни цели и научноизследователска активност, само че не им разрешава да трансформират по своя самодейност държавната материална база в нощни питейни заведения, чалга клубове и питейни заведения, акцентират от Сдружението на майките против насилието. Ректорското управление на най-голямото и остаряло висше икономическо учебно заведение в Югоизточна Европа, каквото несъмнено е УНСС, явно е не запомнило също, че налагането и лансирането на чалга културата и чалга полезностите са едно от най-уродливите и отблъскващи феномени на българския преход, установяват майките против насилието. Сдружението на майките се надява депутатите в 44-то Народно заседание да гласоподават още в околните месеци и ремонти в Закона за висшето обучение, които ще пресекат един път вечно рентиерската активност на ректорите на държавните университети. Развиването на стопанска активност с откриването на нови и нови кръчми и чалга клубове не трябва да е съществена цел на университетските управления на държавните висши учебни заведения, безапелационни са в Сдружение " Майки против насилието в Студентски град ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР