Защо мъжете плачат 17 пъти в годината, а жените четири

...
Защо мъжете плачат 17 пъти в годината, а жените четири
Коментари Харесай

Защо мъжете плачат 17 пъти в годината, а жените четири пъти по-често

Защо мъжете плачат 17 пъти в годината, а дамите четири пъти по-често , разяснява катарската телевизия Al Jazeera.

Обикновено рядко виждаме мъже да плачат и в случай че това се случи, постоянно се интересуваме какво се е случило и за какво са в това положение. Разбира се, в случай че човек плаче, тогава се е случило нещо в действителност съществено. Когато става въпрос за дами, много постоянно срещаме сълзи в очите им и изпитваме състрадание към тях. Но за какво мъжете не са склонни да проливат сълзи, колкото дамите?

Физиологични аргументи

Ед Вингерхерц, професор по логика на психиката в университета в Тилбург в Холандия, психиатър, който учи рева повече от 20 години, като част от едно от своите изследвания, е интервюирал повече от 5 000 души в 37 страни за техните прочувствени привички. Както се оказа, дамите плачат 30 до 64 пъти годишно, а мъжете единствено 6 до 17 пъти годишно.

Освен това, съгласно изследването, мъжете стопират да плачат по-бързо от дамите, защото те плачат за две до три минути, спрямо шест минути за дамите. Също по този начин доста по-малко евентуално е мъжката половина от популацията да страда от пристъпи на мощен рев.

„ Тези разлики евентуално значително се дължат на обстоятелството, че дамите са по-склонни да гледат сълзливи подиуми и да четат сантиментална литература “, споделя професор Вингерхерц, който разгласява книга за рев въз основа на своите проучвания.

Мъжете и дамите се държат друго в прочувствено сложни обстановки. Например, дамите са по-склонни към съчувствие и връзките им с други дами по своята същина са разнообразни от тези сред мъжете. По-вероятно е те да работят в опазването на здравето или с деца, да гледат трагични филми и да четат доста за разрушени бракове и нещастни деца. Поради тази причина те са по-предразположени към синдроми на меланхолия и болежка.

Вингерхерц също приказва и за въздействието на половите хормони: „ Изглежда, че тестостеронът -мъжкият сексуален хормон задържа рева, до момента в който хормонът пролактин. го подтиква. При мъжете пролактинът се създава в доста по-малки количества, в сравнение с при дамите “.

Социални аргументи

В публикация за The Sun писателят Сара Дъфи разяснява проучването: „ Всички сме чували израза „ същинските мъже не плачат “ и въпреки това да е разбиране, от което обществото би трябвало да се освободи, се оказва, че по-малката податливост на мъжете да плачат има също и физиологична причина. Изследвания демонстрират, че мъжете създават по-малко от хормона пролактин.

В своята публикация Дъфи се базира и на мнението на психоложката Джорджия Рей, която твърди, че мъжете проливат по-малко сълзи от дамите, заради избрани физиологични и обществени фактори, свързани със структурата на тялото и характерностите на възпитанието на мъжете. В обществото съществува стандарт, че мъжете не би трябвало да бъдат прочувствени и по тази причина е доста по-малко евентуално да си разрешат да плачат.

Дафи заключава: " Накратко, мъжете създават по-малко от хормона пролактин, който е виновен за производството на сълзи. "

На уеб страницата Psychcentral, Дерек Уитни, публицист и блогър с интерес към логиката на психиката, показва различен аспект на тематиката. Да се чувстваш самичък рядко взема решение проблеми в всекидневието, сподели той. Да, мъжете са по-силните и оправянето със фамилните проблеми постоянно изисква те да оставят настрани сълзите и да оказват помощ на другите по време на рецесия.

„ Когато хората дълго време потискат желанието да плачат, възприятията, които би трябвало да се изразят посредством сълзи, се ускоряват. С течение на времето потиснатите страсти могат да доведат до физиологични промени, които се демонстрират в клинични признаци като високо кръвно налягане “, съобщи журналистът.

Мнението на мъжете

Коментирайки въпрос, заложен на Quora („ Защо в никакъв случай не виждаме мъже да плачат? “), Матю Люис написа: „ Като цяло мъжете имат по-малка мотивация да плачат, макар че това не значи, че не усещаме болежка, просто се оправяме с нея по друг метод. В някои случаи мъжете желаят да плачат, само че просто нямат сълзи. "

На същата платформа Анош Ибрахим изброява други аргументи, заради които мъжете не плачат. Според коментатора плачът е неудобен, защото мъжете рядко се усещат по-добре по-късно, до момента в който дамите се усещат по-добре. Мъжете плачат единствено когато се случи нещо доста съществено “.

Според него обществото опонира на себе си, когато споделя, от една страна, че плачът е добър за всички, а въпреки това, когато хората плачат, те биват осъждани. Разбира се, хората не могат по едно и също време да следват две спорни настройки.

Промяна на възгледите на обществото

Фиона Форман, която има магистърска степен по логика на психиката, написа в публикация за Irish Times: „ Традиционно мъжете се считат за слаби или някак „ неверни “ да изразят възприятията си през сълзи. “ Въпреки че през днешния ден това мнение се трансформира, към момента е мъчно да се отървем от културните стандарти, които всички сме научили. "

Форман споделя, че първата стъпка към здравословното прочувствено развиване включва образование на момчетата и девойките да одобряват всичките си усеща, в това число „ негативните страсти “, като горест, изтощение, безпокойствие и яд, защото те са изцяло естествени и не би трябвало да бъдат потискани или да провокират боязън..

Втората стъпка е да ги научим да показват градивно всичките си усеща, а плачът е здравословен метод за изложение на усеща.

Когато децата са възпрепятствани да плачат, те могат да стартират да потискат или заобикалят тези страсти, до момента в който сълзите ни оказват помощ да се успокоим и да освободим химикали, в това число окситоцин, ендорфини и други хормони, които облекчават напрежението и болката.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР