Защо купувачите на жилище трябва да заключат ипотечен лихвен процент сега

...
Покупката на жилище е едно от най-важните финансови решения, които
Коментари Харесай

Покупката на жилище е едно от най-важните финансови решения, които повечето хора ще вземат. И това със сигурност е вярно в момента, тъй като недостигът на инвентар за продажба, съчетан с постоянното търсене от страна на купувачите, доведе до това цените на жилищата да останат високи на много пазари.

И лихвите по ипотечните кредити се покачват повече от година поради многобройните увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв, което само добави към финансовите препятствия, пред които са изправени много кредитополучатели. Освен това средната 30-годишна лихва по ипотечния заем се повиши отново тази седмица, достигайки 7,23% — най-високата от 2000 г. насам. 

Но въпреки че лихвените проценти може да са високи, купувачите все пак трябва сериозно да обмислят фиксирането на ипотечен лихвен процент по-рано, отколкото по-късно. По-долу ще разбием защо сега може да е моментът да заключите лихвен процент.

Разберете на какви ипотечни лихвени проценти бихте могли да се класирате тук сега.

Защо купувачите на жилища трябва да го заключат ипотечен лихвен процент сега

Има няколко различни причини, поради които има смисъл да заключите ипотечен лихвен процент точно сега, въпреки че лихвите се движат над 7% средно. Ето няколко причини, поради които можете да помислите за това:

Лихвените проценти може да се увеличат в бъдеще

Ипотечните лихвени проценти се влияят от набор от икономически фактори, включително инфлация, политики на Федералния резерв и общите пазарни условия. Исторически лихвените проценти са показали тенденция към колебания и въпреки че вече са се увеличили значително през тази година, има шанс да се покачат още повече в бъдеще.

Като заключите ипотечен лихвен процент сега, можете предпазете се от потенциалните увеличения на лихвените проценти в бъдеще. Това може да ви осигури спокойствие, като знаете, че дори ако лихвите се повишат, вашият лихвен процент по ипотечния кредит ще остане непроменен. И като се има предвид въздействието, което по-високите лихвени проценти оказват върху вашите месечни ипотечни плащания, тази проактивна стъпка може да ви спести значителна сума пари през целия срок на вашия заем.

Разгледайте опциите си за ипотечен лихвен процент точно сега.

Рефинансирането винаги е опция, ако лихвите паднат

Едно от предимствата на фиксирането на ипотечен лихвен процент сега е, че ако лихвените проценти спаднат значително в бъдеще, все още имате опцията да рефинансирате своя ипотечен заем. Когато рефинансирате, заменяте съществуващата си ипотека с нова с по-нисък лихвен процент, което води до намалени месечни плащания и дългосрочни лихвени спестявания.

Като заключите процент днес, вие защитавате себе си срещу потенциални увеличения на лихвените проценти, като същевременно оставя вратата отворена за рефинансиране, ако лихвите станат по-благоприятни. И също така не пропускате домове, които отговарят на това, което искате или имате нужда, с надеждата, че цените ще паднат. Това е голяма полза на днешния пазар, като се има предвид, че на повечето пазари все още липсва жилищен инвентар.

Ако цените паднат, конкуренцията ще бъде силна

Жилищният пазар може да е относително конкурентен в момента , но може да стане още по-силно в бъдеще, ако лихвите спаднат. Вече има текущи проблеми с ограничените жилищни запаси и както видяхме през последните години, по-ниските ставки обикновено водят до повече купувачи, които се конкурират за наличните жилища. Това, от своя страна, може да доведе до по-високи цени на жилищата - и загуба на възможности да закупите мечтания дом.

Като се имат предвид тези „какво-ако“, има смисъл да се заключи лихвен процент по ипотека точно сега, особено ако се появи перфектният дом. Не е нужно да останете обвързани с тази ставка завинаги, но ако чакате, можете да пропуснете дом, който отговаря на специфичните ви изисквания. И кой знае кога ще стане достъпен друг.

Изводът

Времето може да играе решаваща роля в успешната оферта за дом. Въпреки че може да се колебаете да вземете пари назаем с ипотечен заем поради лихвите, които са много по-високи от миналата година, изчакването може да се окаже грешен ход. Freddie Mac очаква лихвите да се повишат отново в бъдеще — така че като заключите лихва сега, можете да се предпазите от плащане на още повече лихва, ако това се случи.

И винаги има потенциал за рефинансиране на лихви спад в бъдещето. Предвид непредсказуемия характер на жилищния пазар и продължаващия недостиг на наличности, фиксирането на лихвен процент може да ви предостави възможност да закупите жилище, когато се появи подходящият – и след това да коригирате заема си, ако е необходимо в бъдеще.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР