Защо Ковид-19 засегна някои хора много по-тежко от други? Няколко

...
Защо Ковид-19 засегна някои хора много по-тежко от други? Няколко
Коментари Харесай

Как кетогенната диета помага срещу болести

Защо Ковид-19 засегна някои хора доста по-тежко от други? Няколко са вероятните отговори на този въпрос. Кристоф Вилхелм и Кристиан Боде от Университета в Бон считат, че са намерили един от тях.

Кристиан Боде е доктор в интензивно поделение в университетската болница в Бон и още при започване на пандемията стартира да лекува пациенти, чието боледуване от Ковид-19 протича извънредно тежко. Въпреки това той не следи цитокиновата стихия, която постоянно се показва за причина за тежките форми на болестта - несъразмерна реакция на имунната система, която води до голям брой възпаления в организма. Трябва да има друго пояснение за тежките, постоянно съдбовни протичания на заболяването.

Затова Боде стартира да работи дружно с имунолога Кристоф Вилхелм върху проучване, което съпоставя измененията в обмяната на веществата на пациенти с Ковид и на такива, заболели от грип. В процеса на работа двамата учени откриват разлика, която наподобява има голямо въздействие върху силата на имунната система да се бори с заболяването.

Кетоновите тела като източник на сила

Който е боледувал в действителност, познава този признак - никакъв вкус. В началото това не е проблем, тъй като човешкото тяло има проект. Ако не ядем нищо или ядем доста малко и по този метод липсват задоволително въглехидрати като източник на сила за организма, метаболизмът се приспособява. “Възпалителната реакция постоянно изразходва доста сила, която би трябвало да пристигна отнякъде ”, изяснява Кристоф Вилхелм. Ето за какво при апетит тялото стартира да изгаря мазнини. По този метод се основават така наречен кетонови тела, които са толкоз богати на сила, че заместват изчезналите въглехидрати. Едно от тези кетонови тела е бета-хидроксибутиратът (ВНВ).

Учените откриват, че болните от грип построяват огромно количество кетонови тела. При болните от Ковид-19 обаче не се вижда сходно нещо. В хода на проучването си учените откриват, че изчезналите кетонови тела явно имат директен резултат върху положението на имунната система - и по този метод дефинират какъв брой тежко ще протече боледуването.

Както Т-клетките убийци, по този начин и Т-клетките помощници, два съществени съставния елемент на имунната система, демонстрират признаци на безсилие при страдащите от Ковид-19 - явно тъй като липсват кетонови тела като източник на сила.

Хранителният режим може да се окаже основен

Вилхелм и Боде към момента не могат да отговорят на въпроса за какво равнището на кетони не се покачва задоволително при пациентите с Ковид-19 и по този метод имунната система се сковава. Те обаче имат няколко догатки: допустимо е това да е обвързвано с хранителния статус на засегнатите преди заразяването.

Диетологът Ханс Хаунер, шеф на Катедрата по хранителна медицина в Техническия университет в Мюнхен, знае какъв брой огромно е въздействието на храненето върху имунната система и надлежно върху протичането на болести. “Храненето играе огромна роля при болесттите и инфекциите ”, споделя той. “От огромни изследвания, изключително от Англия, знаем, че хората с наднормено тегло или затлъстяване постоянно прекарват по-зле Ковид-19. Както честотата на затрудненията, по този начин и смъртността са доста по-високи. ”

Колко потребна е кетогенната диета?

Диетологът намира работата на сътрудниците си от Бон за доста вълнуваща, защото тя изкарва на напред във времето една хронично подценявана част от медицината: това, което ядем, и това, което не ядем, може да има доста съответни последствия за нашето здраве. Храненето обаче може освен да ни разболее, само че и да ни защищити, даже да ни излекува.

Кристоф Вилхелм и Кристиан Боде вършат проби върху мишки. Слабите и изтощени имунни кафези се възвръщат, когато им се доставят задоволително кетонови тела. Например посредством целенасочена смяна на диетата, която е с доста високо наличие на мазнини и ниско наличие на въглехидрати. Известна също като кето диета. Животните, хранени по този метод, са се възстановили от SARS-CoV-2 и смъртността им е намаляла доста спрямо контролната група.

Какво включва една здравословна диета?

Въпреки това и тримата специалисти поучават да не експериментирате независимо с кетогенна диета. Не е належащо. “Здравословното хранене на растителна основа с малко месо е и най-хубавата отбрана против инфекциозни болести ”, споделя диетологът Хаунер. Зеленчуците съдържат доста микронутриенти, от които имунната система се нуждае, с цел да действа допустимо най-пълноценно.

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата, само че също и в рапичното и други растителни масла, имат противовъзпалителен резултат. От друга страна, съдържащите се в месото мастни киселини предизвикват възпалението.

Разбира се, даже и най-хубавата диета не може да предотврати инфекцията, акцентира Хаунер. Въпросът дали човешкият организъм може да се лекува благодарение на кетонови тела при положение на остра зараза с Ковид-19 по този начин добре, както мишките на учените от Бон, би трябвало да бъде в допълнение изследван.

Лекарят по интензивно лекуване Боде и имунологът Вилхелм към този момент работят по спомагателни изследвания.

Автор Юлия Вергин
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР