Защо Ким на Северна Корея и Путин на Русия биха искали да се срещнат?

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун може да пътува до Русия
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун може да пътува до Русия за среща на върха с президента Владимир Путин, каза американски официален представител. Евентуалното пътуване би подчертало задълбочаването на сътрудничеството, тъй като двамата изолирани лидери са вкарани в отделни конфронтации с Вашингтон.

Американски служители също казаха, че Русия се стреми да закупи боеприпаси от Северна Корея, за да попълни резервите, изтощени от войната в Украйна. В замяна, казаха експерти, Северна Корея вероятно ще иска доставки на храна и енергия и трансфер на сложни оръжейни технологии.

Среща с Путин би била първата среща на върха на Ким с чужд лидер, откакто Северна Корея затвори границите си през януари 2020 г. Те се срещнаха за първи път през април 2019 г., два месеца след ядрената дипломация на Ким с високи залози с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп рухна.

Ето поглед към това какво би означавала евентуалната среща на Ким с Путин:

Какво иска Русия от Северна Корея?

От миналата година американски служители подозират, че Северна Корея доставя на Русия артилерийски снаряди, ракети и други боеприпаси, много от които вероятно са копия на боеприпаси от съветската епоха.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пътува до Пхенян през юли и поиска от Ким да изпрати повече боеприпаси на Русия, според американски служители.

„Русия спешно се нуждае от [военни доставки]. Ако не, как би могъл министърът на отбраната на мощна държава във война да дойде в малка страна като Северна Корея?“ Ким Таеу, бивш ръководител на Корейския институт за национално обединение в Сеул, каза.

Той каза, че Шойгу е първият руски министър на отбраната, посетил Северна Корея след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Павел Фелгенхауер, военен и отбранителен анализатор, каза пред Ал Джазира, че е в идеална позиция да осигури на Русия оръжия.

„Северна Корея не напусна Студената война; все още разполага с това производство и има наредба за същите съветски/руски калибри имитатори, така че това всъщност може да осигури на Русия неща, от които руската армия се нуждае на фронтовата линия“, каза Фелгенхауер.

Закупуването на боеприпаси от Северна Корея би било нарушение на резолюциите на ООН, подкрепени от Русия, които забраняват всякаква търговия с оръжие с изолираната страна. Но сега, когато е изправена пред международни санкции и контрол върху износа заради войната си в Украйна, Русия търси оръжия от други санкционирани страни, като Северна Корея и Иран.

Северна Корея разполага с огромни запаси от боеприпаси, но Ча Ду Хьон, анализатор в Института за политически изследвания Асан в Сеул, се съмнява дали може бързо да изпрати значителни количества на Русия, тъй като тясната сухопътна връзка между страните може да поеме само ограничено количество на железопътния трафик.

Какво иска Ким в замяна?

Приоритетите на Ким ще бъдат доставки на помощ, престиж и военни технологии, казаха експерти.

„Това би било печеливша сделка и за двамата, тъй като Путин е притиснат в ъгъла заради изчерпаните си запаси от оръжия, докато Ким е изправен пред натиск от тристранното сътрудничество Южна Корея-САЩ-Япония“, Нам Сунг-уук, бивш директор от Института за стратегия за национална сигурност, мозъчен тръст, управляван от шпионската агенция на Южна Корея, каза. „Сега нуждите им са напълно задоволени.“

Затварянето на граници от ерата на пандемията остави Северна Корея пред сериозни икономически затруднения и Ким вероятно ще търси доставки на храна и енергия, за да се справи с недостига.

Бонг Йънгшик, научен сътрудник в Института за севернокорейски изследвания на университета Йонсей, каза, че е вероятно да се сключи сделка за помощ "оръжие срещу храна", ако срещата се проведе.

„Самият факт, че срещата на върха е необходима на тези страни, за да финализират обмена на оръжия и търговията, означава, че има много подробности, които трябва да бъдат изгладени и договорени на най-високите нива на управление“, каза Йънгшик пред Al Jazeera.

„Бяха много трудни преговори и за двете страни да сключат сделката, така че най-вероятният сценарий би бил Русия да предостави хранителна помощ, а Северна Корея да продължи да бъде агресивна в обмислянето на оръжейна сделка с Русия“, каза той.< /p>

Ким вероятно също ще разтръби за разширяване на отношенията с Москва като знак, че страната преодолява годините си на изолация. Севернокорейските лидери отдавна оценяват срещите лице в лице със световните лидери като признаци на международно значение и за вътрешни пропагандни цели.

Ким вероятно също търси руска технология, за да подкрепи плановете си за изграждане на високотехнологични оръжейни системи като мощни ракети с голям обсег, хиперзвукови балистични оръжия, ядрени подводници и шпионски сателити, каза Хонг Мин, анализатор в Сеул Корея Институт за национално обединение.

Не е ясно дали Русия ще желае да предостави на Северна Корея модерни технологии, свързани с ядрени оръжия и междуконтинентални балистични ракети, каза Ча. Русия винаги е пазила строго най-важните си оръжейни технологии, дори от ключови партньори като Китай, каза той.

Колко може да се сближат двете държави?

Също така не е ясно докъде може да стигне военното сътрудничество на Ким и Путин, но всеки признак за затопляне на отношенията ще разтревожи съперници като САЩ и Южна Корея.

Русия се стреми да попречи на украинската контранастъпление и да удължи войната, докато Северна Корея удължава рекордно темпо на ракетни тестове, за да протестира срещу действията на САЩ да заздравят военните си съюзи с Южна Корея и Япония.

Шойгу каза пред репортери в понеделник, че Русия и Северна Корея обмислят възможността за двустранни военни учения. По-рано шпионската агенция на Южна Корея каза на депутатите, че Шойгу изглежда е предложил тристранно обучение с участието на Китай.

Така или иначе, това ще бъдат първите съвместни военни учения на Севера с чужда държава от края на Корейската война през 1950-53 г. Страната е избягвала обучение с чуждестранни военни в съответствие с официалната си философия „чучхе“, или „разчитане на собствените сили“.

Фелгенхауер, военен и отбранителен анализатор, каза, че е „възможно“ Путин да посети Владивосток следващата седмица за икономически форум и да се срещне със севернокорейския лидер в кулоарите.

„В момента изглежда, че отношенията между Москва и Пхенян процъфтяват, и двете страни имат какво да си предложат една на друга и двете страни са под западен натиск и санкции, така че изглеждат естествени съюзници“, каза той.< /p>

Ким Таеу, бивш директор на института, каза, че разширяването на сътрудничеството в областта на сигурността между Южна Корея, САЩ и Япония може да накара Ким Чен Ун да наруши това табу и да проведе учения с Русия и Китай за първи път.

Но Нам, който сега е професор в Корейския университет, каза, че Северна Корея вероятно няма да приеме предложението, тъй като може да остави Северна Корея още по-зависима от Китай и Русия.

Парк Уон Гон, професор в женския университет Ewha в Сеул, каза, че е твърде рано да се прогнозира какво може да даде дипломацията на Ким освен демонстрация на неподчинение към Съединените щати.

„Във всеки случай Северна Корея и Русия трябва да покажат, че работят заедно, че засилват това сътрудничество“, каза Парк. „Очевидно има практически области на сътрудничество, както и някои символични аспекти, които искат да покажат на Съединените щати.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР