Защо използваме шестобалнатасистемаза оценяване, от която се употребяват пет степени?

...
Защо използваме шестобалнатасистемаза оценяване, от която се употребяват пет степени?
Коментари Харесай

На прага на учебната година

Защо използваме шестобалната система за оценяване , от която се използват пет степени? Откога е по този начин и за какво тъкмо шест бала?
 
Много прекрасен въпрос, който напряко си е за шестица , която е най-високата оценка по петстепенната ни система, тъй като единицата официално не е оценка за познания.

 
Тя има най-вече углавен, а не оценъчен характер  - единица за преписване, за подсещане или някаква друга постъпка.
 
Ето каква е работата с оценките . Училищната система за преподаване на общ материал изисква и единна подготовка на познанията. Т.е. кой какъв брой е съумял да усвои от този материал. Тази оценка може да става благодарение на букви , каквато е да вземем за пример англосаксонската традиция или с числа , както е в немската и съветската традиция.
 
 в.

Руската е петобална и върви от 1 до 5 , като 1 е най-ниското допустимо, нещата са доста зле, а 5 е най-хубавото. При немците е противоположното . Там 6 е за неприятно, градацията стига до 1. Първи - отличен.-->
 / iStock/Getty Images

 
Тези две системи - съветската и немската, имат най-голямо въздействие върху традициите за писане на оценки в района ни. Болшевиките се пробват да прекроят съветската, която датира от 1837 година, само че след няколко несполучливи опита си я оставят.
 
Ето по какъв начин още от края на 19 в. у нас съществува настояща шестобална система по немски пример, единствено че във възходяща последователност, по съветски.
 / iStock/Getty Images

Няма да се връщаме доста обратно за историческия спор за какво това е по този начин . Първо, тъй като чак кой знае какъв спор няма. И второ, тъй като шестобалната система с шест действителни цели оценки е допустимо най-хубавата.

 
Тя разделя матрицата на две. Първите три оценки са отрицателни, вторите три - положителни . Половинки няма и популярност Богу, тъй като с тях става зле. Но за това по-късно. Понеже споменахме Бога, в описа „ Бог да елементарни " на Чудомир, в случай че си спомняте, учителят Обесников на всички пишеше 1, 2 и 3, 4 - никому, 5 - на него самия, а 6 - единствено на Бог. Ето ви образец за настояща шестобална система преди Втората международна война.
 възпитаници деца учебно заведение / iStock/Getty Images

Но нашите приятели през 50-те години доста желаят да са лика-прилика със руските и през образователната 1952-1953 година вкарват съветската петобална система , която слага официална среда 3. Затова и до през днешния ден 3 е междинен. Руската система му вика задоволителен.

 
След него следва добър 4 и отличен 5. 2 е незадоволителен, 1 - неприятен. Оказва се обаче, че тази система нещо не може да пасне у нас, прекомерно дълга е традицията на остарялата, стават обърквания. Така че през 1956-1957 година  се връща отново шестобалната.
 
Но да не обидим руските приятели сякаш обичайната наша шестобална, а в действителност тяхна петобална . Така 3 остава да е междинен, въпреки че по остарелия вид това не е средата, а под средата. Сега отличен става 6, а 5 е доста добър, 1 съвсем отпада, става оценка за държание, 2 е единствената оценка за неприятно показване.

 / iStock/Getty Images

За да се унифицират оценките с класовете, се появяват и половинките . Слаб си единствено в една половинка от 2.00 до 2.49. После ставаш внезапно междинен. Среден обаче не е междинен, а си е много незадоволителна оценка. Средата става добър 4, което е неуместно. Как по този начин посредствеността ще е нещо положително.

 
След нея степените са доста добър и отличен, сред които разликата също е особена, откакто отличен си единствено в половин канара - от 5.50 до 6.00. Така цялостни степени са единствено междинен, добър и доста добър, което е огромен проблем за оценяване и до през днешния ден.
 
И по този начин ние в наши дни имаме шестобална оценителна система, само че с пет ефикасни скали, по съветски фасон

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР