Защо използваме шестобалнатасистемаза оценяване, от която се употребяват пет степени?

...
Защо използваме шестобалнатасистемаза оценяване, от която се употребяват пет степени?
Коментари Харесай

2,3,4,5,6 – защо използваме шестобалната система за оценяване?

Защо използваме шестобалната система за оценяване , от която се използват пет степени? Откога е по този начин и за какво тъкмо шест бала?
 
Отправяме въпросите си към „ Питанка “ и ето какъв отговор получихме:
 
Много прекрасен въпрос, който напряко си е за шестица , която е най-високата оценка по петстепенната ни система, тъй като единицата официално не е оценка за познания.

 
Тя има най-вече углавен, а не оценъчен темперамент - единица за преписване, за подсещане или някаква друга постъпка.
 
Ето каква е работата с оценките . Училищната система за преподаване на общ материал изисква и единна подготовка на познанията. Тоест кой какъв брой е съумял да усвои от този материал.

 
Тази оценка може да става благодарение на букви , каквато е да вземем за пример англосаксонската традиция или с числа , както е в немската и съветската традиция.-->
 Оценката може да става благодарение на букви, каквато е англосаксонската традиция Оценката може да става благодарение на букви, каквато е англосаксонската традицияThinkStock/Getty Images
Руската е петобална и върви от 1 до 5 , като 1 е най-ниското допустимо, нещата са доста зле, а 5 е най-хубавото. При немците е противоположното . Там 6 е за неприятно, градацията стига до 1. Първи - отличен.

 
Тези две системи - съветската и немската имат най-голямо въздействие върху традициите за писане на оценки в района ни. Болшевиките се пробват да прекроят съветската, която датира от 1837 година, само че след няколко несполучливи опита си я оставят.
 
Ето по какъв начин още от края на XIX век у нас съществува настояща шестобална система по немски пример, единствено че във възходяща последователност, по съветски.
 въпрос ThinkStock/Getty Images
Няма да се връщаме доста обратно за историческия спор за какво това е по този начин . Първо, тъй като чак кой знае какъв спор няма. И второ, тъй като шестобалната система с шест действителни цели оценки е допустимо най-хубавата.

 
Тя разделя матрицата на две. Първите три оценки са отрицателни, вторите три- положителни . Половинки няма и популярност Богу, тъй като с тях става зле. Но за това по-късно. Понеже споменахме Бога, в описа „ Бог да елементарни " на Чудомир, в случай че си спомняте, учителят Обесников на всички пишеше 1,2 и 3, 4 - никому, 5 - на него самия, а 6 - единствено на Бог. Ето ви образец за настояща шестобална система преди Втората международна война.
 възпитаници учебно заведение ThinkStock/Getty Images
Но нашите приятели през 50-те години доста желаят да са лика-прилика със руските и през образователната 1952-1953 година вкарват съветската петобална система , която слага официална среда 3. Затова и до през днешния ден 3 е междинен. Руската система му вика задоволителен.

 
След него следва добър-4 и отличен-5. 2 е незадоволителен, 1-лош. Оказва се обаче, че тази система нещо не може да пасне у нас, прекомерно дълга е традицията на остарялата, стават обърквания. Така че през 1956-1957 година , което е едвам 4 години по-късно, се връща отново шестобалната.
 
Ама да не обидим руските приятели сякаш обичайната наша шестобална, а в действителност тяхна петобална . Така 3 остава да е междинен, въпреки че по остарелия вид това не е средата, а под средата. Сега отличен става 6, а 5 е доста добър, 1 съвсем отпада, става оценка за държание, 2 е единствената оценка за неприятно показване.

 
Така че с 2 си доста неприятен, а със идната степен към този момент си междинен. Усещате ли по какъв начин се измества скалата?
 стрес ThinkStock/Getty Images
За да се унифицират оценките с класовете, се появяват и половинките . Слаб си единствено в една половинка от 2.00 до 2.49. После ставаш внезапно междинен. Среден обаче не е междинен, както изяснихме, а си е много незадоволителна оценка. Средата става добър-4, което е неуместно. Как по този начин посредствеността ще е нещо положително.

 
След нея степените са доста добър и отличен, сред които разликата също е особена, откакто отличен си единствено в половин канара - от 5.50 до 6.00. Така цялостни степени са единствено междинен, добър и доста добър, което е огромен проблем за оценяване и до през днешния ден.
 
И по този начин ние в наши дни имаме шестобална оценителна систем а, само че с пет ефикасни скали, по съветски фасон. И напълно естествено е да се чудноват огромни и дребни, по какъв начин и за какво се е случило това.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР