Защо хората стават по-високи? Има доста силни доказателства, че причината

...
Защо хората стават по-високи? Има доста силни доказателства, че причината
Коментари Харесай

Каква е причината днешните хора да са по-високи от хората в миналото

Защо хората стават по-високи?

Има много мощни доказателства, че повода е в храненето и способността на тялото да се възползва от нея, тъй като с по-чистия си метод на живот не се заразяваме с толкоз заболявания и по този начин можем да използваме питателните субстанции, с цел да се развиваме, а не с цел да оцеляваме. Съответно околната среда също е от огромно значение като детайл, по-голямо от микроеволюцията.

Например, проучване на човешки скелети от разнообразни интервали в историята демонстрира, че има пикове и спадове във височината на хората от разнообразни култури по друго време. Въпреки това, от Каменната епоха до началото на 19 век тези разлики са относително дребни.

Относно тях обаче: по време на Черната гибел (1346-1353), 60% от популацията на Европа, или 50 милиона индивида, умират, което оставя на останалите 40% доста повече храна и доста повече свободно място. В резултат на това, има доста по-малко заболявания, а те самите са по-добре нахранени – това са положителни предпоставки за повишаване на междинната височина, както и става. Европейците през 15 и 16 век стават по-високи – в Англия даже междинната височина на мъжете тогава е с едвам 3,8 сантиметра по-ниска от междинната им височина в този момент: 1,75 см.

През 7 век обаче в Европа е смут. Тежките зими поради Малката ледена ера, което въздейства отрицателно на посевите, гражданската война в Англия, експанзията на Луи XIV и 30-годишната война, всичко това занижава публичното здраве и надлежно височината като средностатистическият французин по това време е 162 см. (Неслучайно французите стартират да носят обувки с токове точно по това време.)

През 18 и началото на 19 век доста европейци живеели в мръсни, заразни гета, което не им разрешило да се издължат изключително като междинната височина на мъжете тогава е 165 см. Като ослепителен образец за резултатите на храненето и изискванията за живот е фактът, че има 22 сантиметра (!) разлика във височината сред студентите в Sandhurst Military Academy, образователно заведение за хора от висшата класа, и студентите в Marine Society, което е образователно заведение за хората от по-ниските прослойки на обществото.

В Съединени американски щати нещата са малко по-различни като междинната стойка на мъжете през 1850 е 170 сантиметра. Те имат предимство пред европейците от Американската гражданска война до Втората международна война (с лек спад по време на втората индустриална революция). Смята се, че това предимство се дължи на относително по-богата на запаси среда и поради богатият и частен поземлен бранш, за разлика от места като Англия, където доста малко от земята била обработвана.

След Втората международна война обаче нещата стартират да се трансформират. През последния към половин век междинната височина на американците малко или доста е останала същата, до момента в който след огромното стълкновение европейците разцъфват. В най-забележителния случай: мъжете и дамите на Холандия през 19 век са на междинна височина надлежно 166 см и 156, което е под междинното тогава. Днес обаче те са най-високата нация в целия свят със междинна дължина от 183 за мъжете и 170 за дамите. Американците през днешния ден са към 175 и 163.

Някои считат, че този скок се дължи на по-достъпното, на ниска цена, даже гратис опазване на здравето, както и на други обществени политики като по-големи наставнически отпуски, които разрешават по-дълго кърмене и повече време за подготвяне на домашна питателна храна. Масовото затлъстяване в Съединени американски щати също има роля като въздейства на хормона на растежа и метаболизма.

Колко могат да пораснат хората? Смята се, че Холандците са покрай пика на човешката височина най-малко що се отнася до генетиката. Това е добре, тъй като хората, които се извисяват над всички останали, постоянно страдат от болежки и здравословни проблеми, защото човешкото тяло не е направено да устоя на огромен растеж.

Източник: chr.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР