Защо хората остаряват с различна скорост? Защо някои запазват остротата

...
Защо хората остаряват с различна скорост? Защо някои запазват остротата
Коментари Харесай

Защо остаряваме различно

Защо хората остаряват с друга скорост? Защо някои резервират остротата на мозъка и силата си на много по-късен стадий, а други, доста по-млади от тях, са заболели, изтощени и с обременено схващане?

Ето по какъв начин наподобява тази разлика...

Студена съботна заран в Сан Франциско. Две дами седят в намерено кафене и отпиват горещо кафе. За двете приятелки Кара и Лиса това е времето, което прекарват надалеч от вкъщи, фамилията, работата и листата със задания.

Кара споделя какъв брой е изтощена. Колко изтощена е постоянно. На всичкото от горната страна хваща всяка простуда или вирус, който се завърта в офиса, като всичко това неизбежно минава в извънредно инфектиране на синусите. Бившият ѝ брачен партньор непрекъснато „ не помни “ по кое време е негов ред да вземе децата. А сприхавият ѝ началник в капиталовата компания има навика да я мъмри пред подчинените ѝ.

Понякога, когато си легне вечер, сърцето ѝ препуска толкоз мощно, като че ли ще изскочи от гърдите. Това чувство трае единствено няколко секунди, само че Кара остава будна и разтревожена дълго откакто то премине. „ Може би е от напрежението “, споделя си тя. „ Прекалено млада съм, с цел да имам проблеми със сърцето. Нали? “

– Не е почтено – въздиша Кара пред Лиса. – На една и съща възраст сме, а наподобявам по-стара от теб.

И е права. На утринната светлина Кара наподобява посърнала. Със сковано придвижване тя протяга ръка към чашата с кафе, като че ли изпитва болежка във врата и раменете.

А Лиса наподобява толкоз витална. Очите ѝ светят, кожата ѝ е свежа и тя като че ли има премного сили за ежедневните си отговорности. И се усеща тъкмо по този начин! Всъщност Лиса въобще не се замисля за възрастта си, с изключение на когато изпитва признателност, че към този момент се усеща по-мъдра в сравнение с преди.

Ако видите двете приятелки една до друга, в действителност ще решите, че Лиса е по-младата. А в случай че можехте да надникнете и вътре в тях, щяхте да установите, че в някои връзки тази разлика е още по-голяма, в сравнение с наподобява на пръв взор.

Хронологически двете са на една и съща възраст. Но биологически Кара е с десетилетия по-възрастна.

Дали зад чудесната физическа форма на Лиса не се крие някаква загадка? Скъпи кремове за лице. Лазерни процедури в кабинета на кожния лекар. Качествени гени. Или живот, лишен от компликациите, които години наред изтезават приятелката ѝ.

Нищо сходно. В живота на Лиса има задоволително стрес. Преди две години тя изгуби брачна половинка си в злополука и в този момент е самотна майка, също като Кара. Парите все не стигат, а прохождащата IT компания, за която работи, непрекъснато е „ пред банкрут “.

Какво става? Защо двете дами остаряват толкоз друго?

Отговорът е напълно елементарен и се крие в това, което се случва в клетките на всяка от тези дами.

Клетките на Кара остаряват прибързано. Тя наподобява по-възрастна, в сравнение с е в реалност, и се е устремила с цялостна скорост към заболяванията на старостта. За сметка на това клетките на Лиса се обновяват. Тя по-дълго е съхранила и ще запази младостта си.

Лиса и Кара могат да доживеят до 100 години, само че всяка от тях ще има радикално друго качество на живот през втората половина от виталния си път.

На петдесет години Кара би трябвало да е в чудесно здраве. Но на тази ранна възраст тя стартира да навлиза в болестния интервал. Или казано напряко: тя остарява.

Болестният интервал са годините, белязани от заболяванията на стареенето: сърдечносъдова болест, артрит, влошена имунна система, диабет, рак, заболявания на белите дробове и други С придвижване на възрастта кожата и косата също търпят промени. Нещо по-лошо, нормално не се завършва с една-единствена болест на стареенето. Според едно събитие, носещо мрачното име мултизаболеваемост, тези проблеми имат склонността да идват вкупом. Така че Кара има не просто изтощена имунна система, само че също и болки в ставите и ранни признаци на заболяване на сърцето.

При някои хора заболяванията на стареенето водят до ускорение на съдбовния край. При други животът продължава, само че в него има по-малко наслада, по-малко сила. Годините от ден на ден са белязани от неразположение, отмалялост и дискомфорт.

Лиса е друга история.

На петдесет години тя към момента се радва на чудесно здраве. И макар че също остарява, тя дълго време се любува на оптимално здраве. Чак когато трансферира осемдесетте – началото на „ старческата възраст “, както я назовават геронтолозите, – за нея ще стане доста по-трудно да води познатия метод на живот.

Как е допустимо на идентична възраст един човек да се радва на ослепително здраве и жизнеспособност, а различен да живее в сянката на заболяванията? И допустимо ли е да избираш сред тези два сюжета?

Човечеството от хилядолетия си задава въпроса „ Защо хората остаряват друго? “, може би откогато сме се научили да броим годините си и да ги съпоставяме с тези на съседа.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР