Защо го задържаха на 11-тия ден, а не веднага след

...
Защо го задържаха на 11-тия ден, а не веднага след
Коментари Харесай

Джихадист ли е всъщност арестуваният 21-годишен мъж от Бургас?

Защо го задържаха на 11-тия ден, а не незабавно откакто се е върнал от Турция? Това попита треньорът по битка на обвинявания в тероризъм Мохамед Абдулкадер – Николай Дачев.
Дачев е безапелационен, че познава Мохамед, години наред освен това и че е неуместно да се приказва, че той е терорист или че е вербувал свои връстници в Бургас. Толкова другари има, по какъв начин никой не е забелязал, усъмни се Дачев. А лелята на 21-годишния мъж през сълзи сподели пред bTV, че Мохамед ходел в Турция, с цел да учи турски език и нищо друго.
Същевременно арабистът проф. Владимир Чуков разяснява една от фотосите на Абдулкадер, поради които прокуратурата му обърна внимание и му повдигна обвиняване за присъединяване в терористична активност отвън България. Според него, на една от фотосите има алено знаме и това демонстрира групировката, към която членува татко му – " Султан Мурад ". Очевидно татко му е сирийски туркмен, заключи Чуков.
Предполагам, че бащата е бил на работа в " Ислямска страна ". Но след 2016 година, когато турците организираха интервенцията " Щита на Ефрат ", тези хора си хвърлиха униформите и станаха Сирийска свободна войска т.е. групата " Султан Мурад ". Знамето е неосманистко, там има надпис от Шахадата, твърди Чуков. " Султан Мурад " са джихадисти, подкрепени от Турция. Техните врагове най-много са кюрдите.
" Каквото ти каже бащата, това правиш – в исляма бащата е настойник до пълнолетието, тъй че каквото той каже, това става. Това, което ми прави усещане, е, че бащата не се е появявал в България – забавно за какво ", продължи с разсъжденията Чуков.
" Дали си мислите, че Мохамед осъзнава какво прави – да се снима с избран жест пред БТР? Майка му знае ли с какво тъкмо се занимава брачният партньор ѝ? Знае ли, че " Султан Мурад " изнася джихадисти към Либия? Знае ли, че тя и синът ѝ като жители на страна-членка на Европейски Съюз имат отговорности ", продължи с въпросите Чуков. И добави, че има изявление на негови близки, че Мохамед го нямало една година по време на образователната година – къде е бил, попита арабистът.
Чуков обаче не има вяра, че Мохамед е щял да направи нещо в България, само че като български жител носи отговорност и на територията на друга страна.
Заглавна фотография:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР