Защо един действащ съдия напусна системата, за да се кандидатира

...
Защо един действащ съдия напусна системата, за да се кандидатира
Коментари Харесай

Методи Лалов пред bTV: Ще изисквам безапелативно спазване на правилата не само от останалите политически сили, но и от арх. Игнатов

Защо един настоящ арбитър напусна системата, с цел да се кандидатира не за кмет, а за общински консултант?
Напуснах правосъдната система, тъй като по този начин повече не може да се живее в България. Напуснах я, с цел да дам персонален образец, с цел да потвърдя с дейности, че нещата могат да бъдат изменени. Промяна от правосъдната система не може да се случи, защото измененията, и в правосъдната системата, и в цялото общество, минават през политическата система. Тази смяна значи да махнем от властта необятната коалиция ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, АТАКА, ВОЛЯ. Тези хора владеят политическата система от десетилетие и ни заблуждават, че това, което виждаме към себе си и като правов ред, и като заобикалящата ни матиална среда, е най-хубавото, което можем да получим. Всъщност ние получаваме единствено отпадъци, получаваме оскърбление, получаваме невероятна заобикаляща ни среда, рушаща се, неприветлива, замърсен въздух, превоз и прочие. Ние го виждаме, а тези хора с години ни заблуждават, че това е най-хубавото.
Спомням си един ваш откъс “Ще се кандидатирам за кмет на София, в случай че има кой да ми се довери “. Защо не сте претендент за кмет в този момент? 
Сегашният претендент за кмет на Демократична България е извънредно подобаващ за този пост, и като обучение, и като опит, и като познания. Неговата биография е страхотна. Аз съм подготвен да съм в екипа на подобен кмет. Можеше да бъде и различен. Скамейката на Демократична България е много по-дълга от един-двама индивида. Моята визитка, сякаш е по-подходяща за общинският съвет, тъй като СОС е един от виновниците да е такова положението на Столична община. Там хората на Ковачки са излъчени в всякакви сдружения точно от ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Човек като мен, който е привикнал да ползва закона прецизно и с воля и храброст, мисля че го демонстрирах в предходните години, в този съвет ще бъда доста подобаващ. Нека да кажа, моята безапелативност към това да се съблюдават разпоредбите, ще бъдат ориентирани освен към останалите политически сили. Ако арх. Игнатов не се оправи, аз ще го споделям, в случай че ние бъркаме – също. Ако аз не се оправя, просто ще се махна, както съм го правил, когато съм виждал, че има някакъв проблем. Няма да дезертирам. Моята борбеност ще се показва до такава степен, докъдето съм потребен. Не е значимо за хората кой е кмет, макар че,разбира се, че личността има значение. Екипът е значим. Подкрепата за решенията е значима. 
В кой квартал живеете? Как наподобява квартала ви? Харесва ли ви?
Аз пребивавам в Илинден. Най-вероятно наподобява, като вашия квартал - разрушени тротоари, паднали знаци, паркирали погрешно коли, коли върху тревните площи, отвън метрото, което е покрай жилището ми, неприятен градски превоз, Западен парк, който чака и половина, сякаш за положително, да бъде ремонтиран, само че нищо не се случва. Проблемът на общината е законността, за това и излязох от правосъдната система. Съдебната система е призвана да дава правда, а такава няма. Как да се промени манталитета, да не паркират хората погрешно колите си, да не се качват на тротоара непрестанно - с положително ръководство, с надзор, с образец, с бистрота, със средства, ориентирани вярно където би трябвало. Кой реализира контрола? Един от неприятните образци в общината е Центъра за градска подвижност. Знаете ли, че това е сдружение, което има стотици милион отговорности е като партийна каса. ГЕРБ и Българска социалистическа партия работят дружно, дружно гласоподават едни и същи бордове. Най-скандалното там е, че се събират такси, има проект, разгласен от Фандъкова, да се строят паркинги. Вие да видяхте някъде издигнати паркинги по квартали отвън тези буферни паркинги? Не, несъмнено. Едни и същи хора с неприятно ръководство, с непрозрачно изхарчени средства в интерес на тесни кръгове ни убеждават, че това, което е направено, е най-хубавото. Тези хора ръководят в комфорт - Фандъкова с централната власт, Българска социалистическа партия - с парламентарно представяната мощ. Управляват в комфорт с евросредства и с парите от нашите налози, това би трябвало да се знае. 
Знаете ли София в какво финансово положение е? Над милиарда и 700 е бюджета на София, само че тя има към 700 млн. отговорности. Общинските сдружения имат над милиарда отговорности, общината и сдруженията на процедура са във банкрут. Има 300 млн. несъбрани налози. Това ли е ръководството? Тези хора мълчат, возят се в служебните коли и ми споделят да бъдете признателен, споделят ми: “Спокойно, и във вашия квартал някой ден ще пристигна общината и ще оправи тротоарите “. 
Като казвате това, за вашия квартал, един доста значим въпрос. Трябва ли най-сетне в законодателството да се регламентира по-строго дистанцията сред постройките, което по закон е едно, само че всички виждаме по кварталите постройка на няколко метра една от друга. На хартия е едно, а осъществяването е друго. Кой извършва контрола? 
Изпълнението е неверно, тъй като в действителност се строи по правила от преди 50-60-те години и в действителност е увеличена плътността на застрояване. Затова Демократична България съобщи, че ще промени общия организационен проект, тъй че да се трансформират параметрите на постройките и размера им и да не се стига до това. Не може сред здания и улици, които са планувани за 100 хиляди индивида да има застрояване за 300 хиляди Това го усещате вие жителите. Как може да регламентирате тогава градежа на здания тук-там, където няма задоволително улици? На 3 км от НДК има 2 съществени улици и 30-40 бизнес здания. 
Няколко думи би трябвало да запомнят жителите: правила, спазването и отстояването на тези правила и надзор. Опираме до честност, тъй като тези хора които са в този момент, нямат честността да вършат това. И опираме до правда. Между правосъдната система и общината има голяма връзка и основен прокурор и община има голяма връзка, тъй като в този момент по една фасадна процедура ще ви бъде тропосан един основен прокурор, за който не сте и сънували. Може ли в една страна единствено един човек да свърши една работа, единствено един човек да бъде основен прокурор, да няма никаква конкуренция сред други?Дали единствено един доктор може да ви излекува или един строител да направи ремонта ви или един преподавател да учи децата ви?Разбира се, че постоянно има потребност от повече от един. Но вместо това ни убеждават, че Гешев, който е полицай, е единствения кадърен да бъде основен прокурор.
Каква връзка има това с общината? 
Ако аз на следващия ден съм в общинския съвет и установя нередности, каквито нямайте подозрения, че има и изпратя сигнал до основния прокурор, той ли ще довърши процедурата и ще каже дали има отговорни и ще внесе обвиняване в съда? Не, ни трябват хора, които ще разпъват чадъри. Такива хора се пробват да ни тропосат. Трябва да сме удовлетворени, че имахме Цацаров, за срещите в ЦУМ да подсещам ли? Или Филчев? 
Разбирам, слушал съм ви и в други медийни изяви да говорите по тази тематика. Но проблемите на София са факт и вие желаете да отидете в общинския съвет. Има ли бързо решение казуса с мръсния въздух, в случай, че доста хора горят и въглища, някои хора горят машинно масло, да вземем за пример в нашия квартал? 
Проблемите с мръсния въздух, превоза, презастрояването нямат бързи решения, само че имат решения, които ние, от Демократична България можем да стартираме да работим още на следващия ден, първите резултати от нашата работа да бъдат забележими още в първите месеци. 
Какво, да вземем за пример?... И в този момент е неразрешено да се горят отпадъци…Как ще го контролирате? 
Чиновниците, които са в общината, няма да стоят единствено там, сензори за премерване на въздуха, каквито общината има единствено 5, а AirSofia има 500. Ще увеличим мрежата от сензори. В модерно време най-голямото благосъстояние на една община, на едно общество, са данните. Когато някой гори някъде боклуци, стотици хора на секундата снимат и пращат информация с клипове, единствено общината няма сензор, който да даде вярно премерване. Това ще създадем ние и тогава няма да има опрощение, че не знаем. Не, ние знаем и знаем по какъв начин да знаем! 
Има ли проблем, по който бихте инициирали референдум в София? 
Разбира се, че да. Един от въпросите, който може да бъде предмет на референдум, е да вземем за пример, средствата които ще биват харчени в границите на регионите на общината, Демократична България съобщи децентрализация. Всеки регион ще разполага с избрани средства, за които хората от региона ще предложат защо да бъдат изхарчени, защото общността на място вижда най-добре своите проблеми. Трябва да стартираме да слушаме жителите, а не политиците да убеждават жителите, че това, което виждат и чуват не е правилно, а че е нещо друго. 
1100 лева заплата на общинския консултант задоволителни ли ще бъдат за вас?
Аз напуснах правосъдната система, не с цел да отида на някой пост или да получа някакви пари. Юрист съм, това с което ще се устоявам, ще бъде адвокатска активност. Тези пари не ме интересуват и те са доста по-ниски от съдийската заплата. За мен по-важно от това да вземам избрана сума, e да пребивавам щастливо. Иначе, няма по какъв начин да се оправям с тази заплата без фамилната поддръжка. Но ние сме подготвени, в името на бъдещето на децата си, да поносим материални ограничения, с цел да живеем задоволено, по този начин както би трябвало да създадат и останалите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР