Защо един арменец гради Двора на кирилицата в България? Около

...
Защо един арменец гради Двора на кирилицата в България? Около
Коментари Харесай

Защо един арменец гради Двора на кирилицата в България?

Защо един арменец гради Двора на кирилицата в България? Около 15 нови паметника тази година ще станат част от алеята на писателите в Двора на кирилицата в Плиска . Това заяви в изявление за Дарик Карен Алексанян, който сътвори комплекса преди четири години. В алеята към този момент има съвсем 40 бюста на създатели от разнообразни страни, писали на кирилица.
   
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА!!!
Публикувахте от в 
Освен неповторимо направените букви, в двора на кирилицата има картинна изложба, обвързвана с писмеността и с покръстването на българите, както и восъчни фигури - на учениците на Кирил и Методий и на всички български владетели, царували в Плиска.

Карен Алексанян идва в България за малко в средата на 90-те. Но като се изключи че остава в страната ни, преди 4 години открива основания от него Двор на кирилицата в Плиска . Купува земя и на мястото на голата земя прави комплекса " Стара Плиска ".
   Публикувахте от в 
" Всички букви от българската писменост са подредени в Двора на кирилицата . Направени са в Армения от най-хубавия арменски каменоделец. Всяка писмен знак тежки сред 400-500 кг, докарахме ги с два ТИР-а. Майсторът пристигна от Армения да ги инсталира персонално ", споделя Алексанян.
 
" Малко в света са писменостите, чиито основатели се знаят. Например никой не знае кой е основал латиницата, гръцката, арабската, китайската. Редно е такава писменост, по този начин страдалчески основана, да има собствен музей ", добавя още основателят на Двора на кирилицата .-->
 

Карен Алексанян акцентира, че Плиска е най-значимият град в историята ни , а и в историята на Средновековна Европа. " IX в. Плиска е бил най-големият град в Европа, към 23 кв.км. Тогава Рим е бил 14 кв.км, а Константинопол - 17 кв.км. ", добавя той.
   
Ран Босилек е псевдонимът, на един от най-обичаните български детски писатели, Генчо Станчев Негенцов. Той е роден на 26...
Публикувахте от в 
В Двора на кирилицата в Плиска могат да се видят восъчните фигури на Климент, Наум и Ангеларий , които преработват глаголицата в кирилица. На втория етаж са фигурите на всички владетели на България, царували в Първата българска столица . В Алеята на писателите към този момент стоят паметници-бюстове на създатели, писали на кирилица.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР