Защо е важно да възпитате детето да бъде отговорно? Как

...
Защо е важно да възпитате детето да бъде отговорно? Как
Коментари Харесай

ИГРА: Как възпитавате отговорност у детето?

Защо е значимо да възпитате детето да бъде отговорно? Как го вършиме - с образец, по време на игра или с директиви? Очакваме мненията ви в мненията.

Около втората си година детето към този момент е способно да извършва независимо някои дребни задания. В този интервал е добре да започнете, въпреки и с дребни стъпки, да поставяте основите на отговорността.

Важно е да му възлагате задания, които може да извърши, както и да не пропускате да го похвалите, когато се оправи, или да го насърчите да опита, в случай че не успее.

Този метод ще научи детето, че е способно да  се грижи за себе си и света в близост и ще сложи основите за възлагане на повече отговорности в бъдеще.

 
Как да научите детето на отговорност?
 
Възлагайте постижими за възрастта за задания
За да е стимулиран малчуганът, възлагайте му подобаващи за възрастта задания. Такива, за които сте сигурни, че ще извърши сполучливо. Давайте елементарни и ясни указания какво се чака от него. Вместо " Разтреби си стаята ", започнете с " Прибери си количките. А в този момент е време да сложиш пъзелите на шкафа " и така нататък Колкото по-постижими са дилемите, толкоз по-уверено ще се усеща детето.
Кажете и покажете
Когато давате задача на детето, разделете обяснението на елементарни стъпки. Вместо " Сложи масата за вечеря ", започнете със " Сега ще вземем чиниите от шкафа и ще сложим по една за всеки от нас. Ние сме трима, значи са нужни три чинии. После ще сложим по една вилица и по една салфетка... " и така нататък Ако това се вижда мъчно за детето, разделете задачата на части и дано то свърши единствено някоя от тях - да вземем за пример да постави вилиците.

 Добави изложение

 
Първо работата, след това играта
Вниманието на от време на време се задържа мъчно, само че можете да поработите върху това, като ги научите да приключат с дадена задача, а по-късно да се забавляват. Например: " Ще идем в парка, откакто си прибереш играчките в коша ". Не бъдете прекомерно внезапни , в случай че в началото срещнете опозиция. Говорете и обяснявайте, проявете самообладание. 

 
Направете дилемите занимателни
Работата върви по-лесно, когато човек се забавлява . Това важи още повече за малчуганите. Внесете занимателен детайл. Пример: Вместо да прибирате прането с леген, използвайте най-голямото камионче на детето за преместване на нещата до шкафа. Или пък се състезавайте кой ще е по-бърз в подреждането на играчки и така нататък

 
Не заплашвайте
Ако желаете детето да бъде отговорно и единствено да извършва в обещано миг отговорностите си, би трябвало да впрегнете цялото си самообладание. Не повишавайте звук . Не заплашвайте. Не поставяйте ултиматуми.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР