Защо дяволът винаги е изобразен с рога, копита и опашка?

...
Защо дяволът винаги е изобразен с рога, копита и опашка?
Коментари Харесай

Наистина ли дяволът има рога, копита и опашка?

Защо дяволът постоянно е изобразен с рога, копита и опашка? Той в действителност ли ги има? И в случай че да, защо са му? За отговорите на тези въпроси още веднъж се насочваме към Питанка на Драго Симеонов.

Ето какво научихме:

Думата Дявол идва от гръцки и значи безусловно клюкар. Другата известна дума – дявол, е еврейска и значи съперник, обвинител, прокурор. Или другояче казано, това са наречия, залепени на морална идея. За Лукавия важи същото.  Що се отнася до външния му тип, Библията не споделя нищо по тематиката, тъй че той може да наподобява по всевъзможен метод – зависи от въображението ни. Не единствено може да има рога, опашка, да е червен, хвъркат, с копита, само че също по този начин може да има колеблив език, четвърта сливица, извърнат менискус и какво ли още не.

Но какво споделя Библията за дявола? Там той е показан по разнообразни способи - като обвинител в книгата на оракул Захарий, съблазнител - в " Хрониките " и обвинител при Йов. И в трите случая става дума за Божи чиновник, зависещ на всевишния и реализатор на неговия проект.

Той е персонифициран, само че библейските персонификации са малко особени. Те не съответстват една с друга. Те са описания на качества. Ето по какъв начин дяволът е клюкар. Изкусителят е мощ, която те подмамва да кривнеш от пътя. Как си я представяш, това си е твоя работа.  В " Откровението на Свети Йоана " се споделя, че мястото на нечестивия е до Господния престол, което значи, че дяволът не е съпротива на господ, а негово момче за мръсни поръчки. Той има задача да те изпита. Той е неприятното ченге в играта на положително и неприятно ченге. Той никога не може да се мери по мощ с Бог.

Концепцията за нещо неприятно включва серия от образни детайли. Така дяволът се снабдява със зъби, рога, крила, копита, лапи и какво ли още не.
 демон дявол Thinkstock/Getty Images
А в действителност става въпрос за ангел. Тоест даже архангел, който извършва мокри поръчки и има войска от лъжци. Евреите го асоциират със остарели сирийски вавилонски божества, а европейските християни с разгулните и разпасани сатири.

Ето по какъв начин дяволът получава копита и опашка по нашите географски ширини, става на половина козел, някакво антропоморфно творение, тъй като по този начин е доста по-лесен за изложение и доста по-страшен.
 демон дявол пъкъл Thinkstock/Getty Images
Но в случай че следим деликатно текста, нищо сходно няма в Библията. Дяволът е просто подъл обвинител, който подлъгва хората, тъй като Бог желае да ги изпита. Бог е висшият магистрат. Дали ще попаднеш в клопката на лукавия, т.е. в клопката на правосъдната система, това си е твоя работа.

Лошите момчета обаче, видовете под прикритие, постоянно са будели човешкия интерес. Така дяволът става обект на в допълнение надграждане и към този момент не може да се отърве от рогата, копитата и опашката си. По тематиката Мрачната история на Джак, жертван да скита сред Рая и Ада единствено с един фенер Три митове за Дяволския мост (ВИДЕО/СНИМКИ)
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР