Защо две болници у нас решават да закупят медицинска техника

...
Защо две болници у нас решават да закупят медицинска техника
Коментари Харесай

Разлика от половин милион лева в обществена поръчка? УМБАЛ “Пловдив“ иска да купи апарат за ЯМР за 2,9 млн. без ДДС, друга болница предлага 2,47 млн.

Защо две лечебни заведения у нас вземат решение да закупят здравна техника за високо профилирани проучвания с идентични параметри на разнообразни цени? Този въпрос си задаваме, откакто две медицински заведения оповестиха сходни публични поръчки за покупка на уред за ядрено-магнитен резонанс, само че с фрапантни разлики в парите, които са склонни да дадат. Възложители по тези поръчки са УМБАЛ Пловдив АД и МБАЛ Благоевград АД.
Прочетете още
На 23 декември предходната година е оповестена социална поръчка на УМБАЛ „ Пловдив “  за „ Доставка, монтаж, стартиране в употреба, образование за работа и гаранционна сервизна поддръжка на висок клас уред за магнитно-резонансна томография 1,5 Т “. Обявената планирана стойност без Данък добавена стойност е 2 900 000 лв.. 

Успоредно с това МБАЛ Благоевград АД разгласява социална поръчка с три обособени позиции, една от които е за закупуване на безусловно еднакъв висок клас уред за магнитно-резонасна томография на 9 януари 2023. Прогнозната стойност за него е 2 470 000 лв. без Данък добавена стойност.

Разликата сред цената на двете поръчки е малко над половин милион лв. без Данък добавена стойност, което е извънредно учудващо за апарати, чиито параметри са идентични и вървят с идентични условия за доставка, монтаж и поддръжка.

Става дума за магнитно-резонансна томография 1,5 Т за поделение по образна диагностика с най-малък гаранционен период от 12 месеца. В двете публични поръчки са употребявани идентични таблици за минималните механически условия и параметри на здравното съоръжение. Има единствено една разлика и тя е, че МБАЛ Благоевград АД е заложила по-висока минимална величина на двата монитора на постпроцесинг работна станция, а точно над 22 инча, при минамално 19 инча в офертата на УМБАЛ " Пловдив ". 

Според условията в публичната поръчка и информация в профилирани задгранични портали, цените на сходни апарати за ЯМР са мамсимум към 2 000 000 лв. с Данък добавена стойност. И двете лечебни заведения са държавни и в този смисъл, разходването на суми за закупуване на здравна инсталация, както и разноски от всевъзможен различен темперамент би трябвало да бъдат оптимално стопански преференциални.





Към момента и двете поръчки са с изминал период за подаване на предложения. Вече са ясни явилите се участници, само че няма информация за ценовите оферти. И на двете публични поръчки са подадени оферти от един участник - " Равнако " ООД. Компанията е единствен претендент за поръчката на болничното заведение в Благоевград, а в Пловдив има още един участник - " Софарма Трейдинг ". 

TrafficNews потърси за коментар УМБАЛ " Пловдив ", защото е здравното заведение, което е дало цена с разликата от близо половин милион сред двете поръчки с еднакъв предмет. Попитаме ги по какъв начин са избрани параметрите и прогнозната стойност на апарата, както и за какво друга болничното заведение дава надалеч по-малко. Въпросите бяха изпратени при започване на седмицата, а от УМБАЛ " Пловдив " оповестиха, че работят по запитването и се чака отговорът да бъде подготвен през идната седмица. 

Очаквайте детайлности!

Минималните механически условия и параметри на здравното съоръжение:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР