Защо догодина вече няма да има YouTube ? - това

...
Защо догодина вече няма да има YouTube ? - това
Коментари Харесай

Защо от догодина вече няма да има YouTube

" Защо следващата година към този момент няма да има YouTube? " - това е мрачното заглавие на едно видео, което за негативно време провокира същинска суматоха и разпали всеобщ спор за новата европейска регулация за авторските права в интернет.

Във въпросното видео угрижен мъжки глас предвижда, че " напълно скоро YouTube няма да бъде това, което беше до момента ". По-нататък се споделя, че в близко време всички обичани канали на потребителите щели да бъдат изтрити. Дори най-популярните ютюбъри нямало да бъдат пощадени, написа " Дойче веле ".

За напълно малко време видеото бе гледано над 3 милиона пъти. Непосредствено под него е постван линк към онлайн-петиция, озаглавена " Спрете машината на цензурата! Спасете интернет! ". Междувременно петицията е подписана от над 1,5 милиона души.

Какво ще стане с YouTube?

Видеото, провокирало всеобщата нервност, се базира на изказвания на шефката на уеб страницата Сюзън Войчички, която приканва всички консуматори, които качват видеосъдържания, да изразят несъгласието си с параграф 13 от плануваната промяна на регулацията за авторските права.

С хаштага #saveyourinternet потребителите на видеоплатформата имат опция да дадат глас на своето неодобрение в обществените мрежи.

В момента се води полемика за напасването на европейската регулация за авторските права към цифровото ни съвремие. Първоначално проектите за промяната бяха отхвърлени, само че след продължителни диспути през септември Европарламентът въпреки всичко я утвърди.

Споменатият нагоре параграф 13 съдържа следното условие: онлайн платформите би трябвало да си обезпечат лиценз от притежателите на авторските права и да дават отговор за възможни нарушавания на авторските права от страна на потребителите. За YouTube това би означавало, че при положение на нарушаване отговорност ще носи самата видеоплатформа, а не потребителят, който е качил съответното наличие. От което следва, че YouTube може да бъде наказан от притежателя на авторските права. Понастоящем видеоплатформата е нещо като въздържан снабдител на услуги, който просто обезпечава механически достъп до непознати наличия. По този метод компанията не носи отговорност за нарушавания на авторските права.

Опасенията

С помощта на системата " Content ID " притежателите на авторски права имат опция да разпознават своите наличия в YouTube. За задачата всички качвани видеа автоматизирано се подлагат на инспекция, като се съпоставят с голяма база данни. Ако се откри нарушаване на авторски права, техните притежатели могат да подхващат разнообразни ограничения, една от които е блокиране на видеото. Но системи като упоменатата " Content ID " не постоянно са надеждни. Много видеа, които нарушават авторски права, съумяват да заобиколят системата за надзор.

Някои интернет-активисти показват опасения, че след гласуването на новата регулация качваните в YouTube наличия ще бъдат още по-строго филтрирани и следени. В същото време е реалност, че филтрирането към момента не е по този начин усъвършенствано, че да разпознава еднопосочно предпазени с авторски права наличия. А това може да докара до превантивното блокиране и на такива видеоклипове, за които системата не може да откри с безспорна сигурност дали нарушават авторски права. В подобен случай ще бъдат заличени и безчет клипове, които не нарушават авторски права.

Европейска комисия отхвърля рецензиите

Във вторник представител на Европейска комисия съобщи, че всеки, който може да даде градивен принос в сегашната законодателна процедура, е добре пристигнал да се включи в дебата. И акцентира, че проектозаконът не е ориентиран против потребителите на YouTube, защото и в бъдеще те ще имат опция да качват там свои видеоклипове. Целта е, добави представителят, да се подсилят позициите на притежателите на авторски права.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР