Защо държавата чака Яворовият музей да бъде пуснат на търг,

...
Защо държавата чака Яворовият музей да бъде пуснат на търг,
Коментари Харесай

Защо държавата чака Яворовият музей да бъде пуснат на търг, за да го поиска?

Защо страната чака Яворовият музей да бъде пуснат на търг, с цел да го изиска? Намерението на страната за придобиване на къщата, в която се обитава музеят " Пейо Яворов " , е съответно, само че прекомерно закъсняло. Може би трябваше да се случи нещо извънредно , като това Яворовият музей да бъде пуснат на търг, съпоставим с ликвидация на остарели мебели , за да се случи и нещо положително с него.

Коментарът направи пред Дарик Явора Стоилова, внучка на една от сестрите на Пейо Яворов и щерка на Ганка Найденова, дълготраен активист за запазване на наследството на българския стихотворец.
 
 БГНЕС, списък

Според Явора Стоилова всички досегашни държавни управления носят виновност за разрухата на къщата на столичната улица " Георги С. Раковски ", а подобаващият предстоящ собственик на къщата би била Столичната община.

Само преди дни стана ясно, че къщата, в която поетът и бунтовник Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си, е оповестена за продажба от частен правосъден реализатор. Имотът на ул. „ Георги С. Раковски “ е оценен на стойност 1 628 758 лв.. -->
 
 БГНЕС

Въпреки че е монумент на културата, сега къщата е частна благосъстоятелност. Причината парцелът да бъде разгласен за обществена обмен са неуредени финансови връзки.
 

Къщата на Яворов в София действа като музей от 1963 година и в нея се съхраняват скъпи сбирки от ръкописи, истински фотографии, както и персоналната библиотека на поета . В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до съдбовната вечер, в която тя лишава живота си, а той ослепява в опит да се простреля.
 
 БГНЕС, архив
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР