Защо държава, която вече прелива от боклук, да внася повече

...
Защо държава, която вече прелива от боклук, да внася повече
Коментари Харесай

Би Би Си: Румъния - кофата за боклук на Европа

" Защо страна, която към този момент прелива от отпадък, да внася повече от чужбина? " Това пита английската телевизия Би Би Си. Медията се занимава с казуса с преработването на Румъния.

Отговорът е елементарен: Румъния има проблем с преработването. Румънците не съумяват да разделят боклука си и хвърлят всичко в една и съща кошче. Това затруднява локалните компании за ръководство на отпадъците да обработят боклука. Така по-голямата част от отпадъците, в това число пластмаси и други материали, които елементарно биха могли да бъдат рециклирани, се озовават на законни или противозаконни депа, до момента в който Green Group, най-голямата компания за преработване в Румъния, внася 50% от отпадъците, които преработва от Западна Европа. В противоположен случай компанията ще би трябвало да затвори половината от потенциала си, споделя представител на компанията пред Би Би Си.

През 2017 година Европейската комисия изправи Румъния пред Съда на Европейските общности поради неспособността й да затвори и обнови 68 противозаконни депа.

Коефициентът на преработване в Румъния беше едвам 5% през 2016 година, до момента в който към 80% от битовите боклуци се озоваха на депа, съгласно статистиката на Евростат.

Оттогава румънските управляващи се пробват да намерят решение за справяне с някои от проблемите, свързани с ръководството на отпадъците, като да вземем за пример по-високи налози за боклука, депонирани в депата (плащани от фирмите за ръководство на отпадъците) и налог върху опаковките за многократна приложимост (платен от потребителите). Общата обстановка обаче към момента не се е трансформирала доста.

Междувременно известията на интернационалните медии за превръщането на Румъния в кофа за отпадък на Европа се умножават. През юни тази година френският ефирен канал " Франс 24 " заяви по какъв начин Румъния внася боклуци, които се изгарят в локални циментови фабрики. Местни разпореждания за изгаряне на боклуци разрешават да се изгарят даже рискови боклуци, като гумени гуми, масло и пластмаси, които имат негативно влияние върху околната среда и човешкото здраве. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР