Защо да работиш в Държавната Автомобилна инспекция (ДАИ)? Въпросът не

...
Защо да работиш в Държавната Автомобилна инспекция (ДАИ)? Въпросът не
Коментари Харесай

Изкушението да работиш в ДАИ: Малко хора, много отговорности и... корупция

Защо да работиш в Държавната " Автомобилна ревизия " (ДАИ)? Въпросът не е риторичен, а общодържавен. И колкото е въпрос, толкоз е и проблем. Въпрос е, тъй като работата е държавна, виновна, постоянна (разбирай, че заплатата не закъснява) и сигурна. Проблем е, тъй като заплатата е, по какъв начин да кажем, дребна по отношение на отговорността. И откакто е дребна заплатата, за какво хората желаят да работят там? Интересно е.

При все, че към този момент не живеем във времето на соца, когато доста вървеше лафът, че страната те лъже, че ти заплаща, а пък ти я лъжеш, че работиш. Днес е друго. Пазарната стопанска система е положително нещо, в случай че приказваме за народна власт, а в случай че се обърка " пазарната стопанска система " и стане очи в очи, става още по-добре. Разбира се, това постоянно върви с въпроса: " Какво вършим в този момент? "

Та за какво една нископлатена държавна работа, която в последните години очевидно и целеустремено се държи на ниско заплащане, остава да е примамлива за хората. Реално заплатите в ДАИ не са вдигани от първото ръководство на Борисов, когато финансовият министър Симеон Дянков отстрани тъй наречените " клас прослужено време ". С този клас заплатите на чиновници, въпреки и с малко, растяха, а с премахването му замръзнаха на едно равнище. И по този начин с години. И единствено се слушат обещания, че ще се търсят пари, че се направи това и това. А, действително, нищо не се случва. Всъщност нещо се случи през предходната година и заплатите " дръпнаха " с няколко лв. напред.

Но дано преведем малко числа, с цел да забележим защо става, в действителност, въпрос. Заплатата на чиновниците в ДАИ варира сред 500-800 лв., като главно е покрай долната граница. Толкова получават редовите инспектори в Пазарджик, Плевен, Шумен, Смолян, Добрич, Ямбол, Стара Загора и даже София. Началниците в тези градове се разписват на фиш за към 900-1000 лв., в това число и в София. Малко по-висока е заплатата на чиновниците, за редовите инспектори приказваме, в Бургас - 600-700, във Варна - 700-800, в Пловдив - 700-800 лв.. Иначе и там началниците се разписват на към 1000 лв.. И тук поражда един значителен проблем. Ако човек към днешна дата стане чиновник на ДАИ, той ще взима по-голяма заплата от този, който е почнал преди 3-4 години. Говорим за една и съща служба. Просто новоназначените потеглят от по-високи заплати, тъй като към днешна дата се подвигна минималната заплата в страната. С думи елементарни, почналите преди 3-4 години са прецакани. Но това не е единствено в ДАИ, по този начин е в редица държавни браншове. Просто и това го има.

Малко или доста са тези пари?

Дали са малко или доста, е тематика за размисъл. Такива заплати има и при учителите, има и при лекари, при санитари, при шивачи, при други държавни инспектори и така нататък Но разликата сред всички други специалности и това да работиш в ДАИ е доста основна и е следната. Служителят на ДАИ има пълномощия и може да постанова непрекъснато огромни наказания. При установени нарушавания в една компания за превоз, примерно, даяджията може да одруса компанията с санкция до 10 000 до 20 000 лв.. А той, служителят, работи за 600 лв.. Тази несъразмерна като възнаграждение отговорност до какво води? Въпроса ще оставим отворен.

Средната глоба, която може да се прави при установени нарушавания, е сред 3000-5000 лв. на компания. И това може да се случва много постоянно, в случай че служителят на ДАИ се прави работата като хората. Колко пъти би трябвало да санкции една компания един контрольор, с цел да се стигне до въпроса: " Какво вършим в този момент? "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР