Защо бирата има толкова силно диуретично действие? Отговорът на този

...
Защо бирата има толкова силно диуретично действие? Отговорът на този
Коментари Харесай

Учени обясниха защо пиенето на много бира води до тежък махмурлук

Защо бирата има толкоз мощно диуретично деяние? Отговорът на този въпрос не е толкоз елементарен, колкото наподобява на пръв взор.

Да, тя е едва алкохолна напитка и се пие в по-големи количества, само че тя работи и на хормон, който контролира активността на бъбреците. Освен това, бирата е богата на минерали Именно за това, изпита в огромни количества тя води до дехидратация.

Най-добрите храни и питиета, които ще ви отърват от новогодишния махмурлук

Бирата е хипертоничен разтвор, т. е. с доста огромна централизация на захари, йони, протеини, и разнообразни молекули, артикул на ферментацията на хмела. Щом попаднат в урината, те провокират „ потребност от вода “ на равнище бъбреци, с цел да се възвърне осмотичния баланс. В резултат на това пикочният мехур се цялостни и провокира потребност за уриниране. Колкото повече урина се създава, толкоз повече организмът се дехидратира.

Бирата, сходно на другите типове алкохол, потиска синтеза му и понижава действието на вазопресина – антидиуретичен хормон, който се синтезира в мозъка /в хипоталамуса/ и който, с цел да отбрани тялото от дехидратация, както и с цел да поддържа устойчиво кръвното налягане.

Отървете се от махмурлука с тези хитрости

Вазопресинът „ подрежда “ на бъбреците да реабсорбират съдържащата се в урината вода. Когато инхибира този хормон, алкохолът усилва размера на урината и отделяйки я, организмът се обезводнява. На това обезводняване изискуем и неприятния махмурлук „ на идната заран “, изясняват учени в ново проучване, представено от БГНЕС.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР