Защо Австрия ни спира за Шенген и успех ли е

...
Защо Австрия ни спира за Шенген и успех ли е
Коментари Харесай

Циркът с Шенген е австрийски, а не български

Защо Австрия ни стопира за Шенген и триумф ли е постигнатото? И по тази тематика през последните дни в българското общество се разгоря бурна полемика, а съперниците на ръководещите с удоволствие оповестиха постигнатото отчасти рухване на границите за неуспех.

Провал ли е стартирането ни единствено по въздух, само че не и по земя?

Би било неуспех, в действителност, в случай че времената бяха други. Но с две войни покрай България, усилване на популизма и крайнодясната вълна в Европа и идването на власт на евроскептични партии, влизането ни в Шенген даже и единствено на половина, е късмет, който не трябваше да се изпуска.

Според някои австрийски вестници точно България в действителност до последно е отказвала да одобри половинчато решение и е упорствала или за цялостно участие или за никакво. Румъния и Европейската комисия обаче са убедили българските представители, че поетапното влизане дава по-големи шансове, а рискът Австрия в противоположен случай да се отметне от вероятно заричане за „ цялостно участие, но различен път “, въобще не е дребен. Причината – идните парламентарни избори там и увеличението на поддръжката за крайната „ Партия на свободата “ – главен съперник на участието ни в Шенген.

Всъщност България и Румъния от дълго време можеха да са част от съглашението, в случай че Виена към този момент един път не се бе отметнала изцяло изненадващо за всички от сделките и не бе наложила несъгласие на участието (само месец, откакто бе декларирала, че няма възражения), с цел да обслужи вътрешнополитическите си проблеми.  

Още през лятото една резолюция в Парламента на Европейски Съюз сподели какъв брой изолирано е австрийското държавно управление по този въпрос. 526 евродепутати гласоподаваха " за " и единствено 57 " срещу " допустимо най-бързото присъединение на България и Румъния към Шенгенското пространство. Според текста на решението това е едно от " най-осезаемите достижения на европейската интеграция ".

Недопустимо е жителите да бъдат дискриминирани с очакване, което от време на време продължава с дни, стопански загуби и ненужни изгорели газове на границата, аргументираха се множеството страни членки, само че това не трогна Австрия. Дори федералният президент на страната Александър Ван дер Белен изрази страдание за решението на държавното управление си.

За всички е ясно, че гласуването на Австрия с " не " е стимулирано от вътрешнополитически съображения. Няколко седмици след първичното " не " в Долна Австрия се организираха локални избори, на които ръководещата Австрийска национална партия претърпя мъчителни загуби. Частичното ни стартиране в този момент още веднъж обслужва изборни цели – в Австрия ще има парламентарните избори през есента на 2024 година

В момента съревнованието е сред консервативната дясна Австрийска национална партия и съвсем извънредно дясната Партия на свободата. А надпреварата посред им е напълно в крайнодясната политическа лента. Имиграционният напън е обичаната тематика и на двете партии, с която най-лесно печелят гласоподаватели. И макар че статистиката демонстрира, че подобен напън няма от България и Румъния, числата, както постоянно, отстъпват пред страстите и страха на австрийците.

Всъщност на Австрия й следва една интензивна изборна година. Тя стартира с общинските избори в Залцбург на 10 март, а на 14 април ще се проведат изборите в град Инсбрук. След това на 9 юни ще се проведат първите огромни федерални вота за Европейски парламент, които са и тест за изборите през есента. Следват постоянните парламентарни избори - евентуално през септември или октомври. Изборната година ще приключи с двата районни избора във Форарлберг и Щирия.

Най-вероятно Виена няма да отстъпи от позициите си преди да приключат всички вотове, т.е. през 2024 година " Шенген " остава сложна тематика. Според румънски източници зад кулисите Австрия е склонила да смъкна ветото си наесен след парламентарните избори. Кой ще ръководи обаче тогава във Виена и ще важи ли тази сделка и с новите ръководещи не е ясно. Затова София въпреки всичко е решила да се съгласи на отчасти влизане в този момент. То отваря осведомителните системи на Шенген за България и Румъния, а те също стават част от тях, което прави дългото ни държане в предверието също невъзможна задача.

Една твърда позиция по въпроса за Шенген би могла да бъде потребна тук. Ето за какво мнозина подозират, че е малко евентуално черно-зеленото държавно управление да отслаби своя избор срещу преди изборите. Австрийският кабинет декларира, че договарянията за пълноправно приемане не престават.

Като изискване за единодушието си Министерството на вътрешните работи показва мощна отбрана на външните граници - също и под формата на увеличение на силите на Frontex на място. Освен това Румъния и България ще би трябвало да одобряват повече претенденти за леговище, изключително от Афганистан и Сирия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР