Защитниците на Путин обвиняват за войната експанзията на НАТО. Как

...
Защитниците на Путин обвиняват за войната експанзията на НАТО. Как
Коментари Харесай

Ювал Харари: Нима Наполеон е възкръснал и германците готвят Блицкриг, че Путин се плаши от нападение?

" Защитниците на Путин упрекват за войната " експанзията на НАТО ". Как може някой да упреква НАТО, когато съветските бомби падат върху Киев? " - израелският историк и публицист Ювал Ноа Харари насочи поредна офанзива против експанзията на Владимир Путин в Украйна.

В обява в профила си във Фейсбук той дава отговор на изказванията на Путин за разширението на Алианса на Изток с думите, че НАТО в никакъв случай не прави експанзия със мощ, а страните се причисляват по лично предпочитание.

" Държавите, които желаят да се причислят към НАТО, го вършат не тъй като имат желание да завладеят съседите си, а тъй като се опасяват от един избран комшия. Когато видите кадрите от Украйна, можете ли да хвърлите обвиняванията върху страни като Естония или Полша, че се опасяват от Русия? ", написа Харари.

" Защитниците на Путин споделят, че Русия се притеснява от нахлуване. От кого тъкмо? Последният пък, когато някой атакува Русия, това беше Хитлер преди 80 години. Кой е толкоз вманиачен, че да желае да го направи още веднъж? ".

" Германската войска ли скрито натрупа войски по границата с подготовка за Блицкриг? Наполеон ли е възкръснал, та да поведе френската войска към Москва? Можете ли да назовете една страна, която се готви да нападне Русия през 2022 година? ", задава реторичен въпрос израелският историк.

В последното си изявление - за Channel 4, Харари съобщи, че каквото и да се случи в Украйна, съветският президент Владимир Путин към този момент е изгубил войната.



" Путин има тази фикция в главата си, че украинците не са нация, че са руснаци, че желаят да бъдат погълнати от Русия. Той назовава „ нацисти “ хората в Украйна, които желаят да предотвратят именно това. И тъкмо поради тази фикция той мисли, че Володимир Зеленски ще напусне страната, че украинската войска ще се съобщи, че жителите ще хвърлят цветя върху съветските танкове, че войната ще спре и Украйна към този момент ще е част от Русия. Ние към този момент знаем, че той бърка за безусловно всичко. Украйна е горда нация, която самоуверено се бори за оцеляването си, Зеленски е там, а жителите хвърлят коктейли „ Молотов “, не цветя. В този смисъл Путин към този момент е изгубил войната, тъй като даже и да завладее Украйна, той няма да е кадърен да я управлява “, каза историкът.

Според него всеки е знаел, че съветската войска е доста по-силна от украинската и че НАТО няма да прати бойци там. Но никой не е можел да каже сигурно по какъв начин ще работят украинците. " Можеше Путин да е прав и украинците да бяха приели да се причислят към Русия. Тогава Путин щеше да завоюва войната “, сподели Харари и добави, че руснаците посяват „ семената на омразата, които ще са живи генерации наред “.

„ Невероятният кураж на украинците дава кураж на доста други хора по света. Киев е като електроцентрала, която електризира цяла Европа. И в случай че Европа е обединена, ще е доста по-силна от Русия. Русия е просто газ станция с ракети “, твърди Харари, като употребява съпоставяне, направено от Джон МакКейн.

Американският сенатор от Републиканската партия описва страната на Путин по този метод след анексирането на Крим през 2014 година Българският министър председател Кирил Петков също употребява сравнението в една от скорошните си обществени изяви.

„ Ако на Путин му бъде разрешено да завоюва, това ще вкара света в нова тъмна епоха на война “, сподели Ювал Ноа Харари. „ Ако желаеме да се защитим, да защитим мирния и проспериращ свят, на който се радвахме в продължение на десетилетия, би трябвало да обмислим всички типове дейности – даже тези, които наподобяват немислими “.

Попитан дали Путин е човек, който може да промени мисленето и решенията си, Харари отговори, че казусът с диктаторите е, че са заобиколени от хора, които ги е боязън да им кажат истината.

„ Каквото и да каже водачът, даже да е най-налудничавото нещо, хората към него дават отговор: „ Да, да, прав си, ти си талант “. Това прави цялата обстановка по-трудна. Надявам се, че съветските жители ще спрат тази война. Не осланям очакванията си на Путин, а на руснаците, тъй като тази война не им е нужна, те не я желаят. Руснаците към този момент избавиха света един път, когато се биха самоуверено и устояха против Хитлер. Могат да спасят човечеството още веднъж, в случай че се бият самоуверено против Путин “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР