Защитниците на правата на жените и опозиционните политици се опасяват,

...
Защитниците на правата на жените и опозиционните политици се опасяват,
Коментари Харесай

Регистър на бременните разбуни духовете в Полша след приетия драконов закон за абортите

Защитниците на правата на дамите и опозиционните политици се притесняват, че дамите са изправени пред невиждано наблюдаване поради консервативните възгледи на ръководеща партия, която към този момент одобри един от най-рестристиквните закони за абортите в Европа. ФрогНюз напомня, че те бяха неразрешени в съвсем всички случаи, като се изключи тези, при които животът или здравето на бременнта жена са застрашени или бременността е резултат от обезчестяване или блудничество. Години наред бе позволен аборт при малоформации на плода. Това изключение беше отстранено от Конституционния съд през 2020 година

Опасенията са, че новите данни могат да бъдат употребявани от полицията и прокуратурата против дами, чиято бременност завършва, даже в случаи на импровизиран аборт, или че дамите могат да бъдат проследени от страната, в случай че поръчат хапчета за аборт или пътуват в чужбина за аборт.

Въпросът притегли внимание в понеделник, откакто министърът на опазването на здравето Адам Ниджелски подписа в петък разпоредба за разширение на количеството информация, която би трябвало да се съхранява в централна база данни за пациенти, в това число информация за алергии, кръвна група и бременност.

Говорителят на здравното министерство Войцех Андрусевич се опита да разсее опасенията, като сподели, че единствено медицински експерти ще имат достъп до данните и че измененията се вършат по рекомендация на Европейския съюз.

По думите му задачата е да се усъвършенства здравното лекуване на пациенти, в това число в случай че те търсят лекуване другаде в 27-членния Европейски Съюз. Според него при случаи на бременни дами, това ще помогне на лекарите неотложно да схванат кои дами не би трябвало да получават рентгенови лъчи или избрани медикаменти.

Новата система значи, че доста полски дами към този момент ще заобикалят държавната здравна система по време на бременността си, като по-богатите дами търсят частно лекуване или пътуват в чужбина, даже за пренатални грижи. Междувременно по-бедните дами в Полша ще бъдат изправени пред нараснал риск от медицински проблеми или даже гибел, като заобикалят пренаталните грижи, притесняват се деятели.

На процедура полските дами, които желаят да пресечен бременността си, поръчват хапчета за аборт или пътуват до Германия, Чехия и други страни, където процедурата е позволена.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР