Защитници на животните сигнализират за системно нарушаване на Закона за

...
Защитници на животните сигнализират за системно нарушаване на Закона за
Коментари Харесай

Спазва ли се Законът за защита на животните в общинския приют в Дупница?

Защитници на животните алармират за редовно нарушение на Закона за отбрана на животните в общинския подслон в Дупница. По думите им, заместник-кметът на града Крум Милев е издал джука заповед за умъртвяване на кучетата от приюта. Той отхвърли обвиняванията, като съобщи, че такова предписание не е имало и животните получават хуманни грижи. Вече някогашният ветеринарен доктор в приюта обаче твърди, че е напуснал точно поради опитите на общинската власт да нарушава закона.

Какви са изискванията в приюта ревизира Карина Караньотова.

Дупница

Посещението на екипа ни в приюта не беше изненадващо. Личеше си, че всичко е одеве измито. Обстановката нямаше нищо общо с публикуваните в интернет фотоси на кучето Бианка. То беше намерено в локва кръв и откарано в София. След като не съумяха да го спасят, аутопсията сподели отрова за мишки.
Д-р Ангел Ангелов, доктор в общинския подслон в Дупница: Това някой съзнателно, целеустремено, за злепоставяне, това е цялата работа. Кучето му е обещано храна отровена.
Доброволците, които посещават приюта настояват, че там постоянно има нарушавания.
Веселка Игнатова, доброволец: Едно мъжко беше кастрирано и от раната му течеше кръв и гной и никой не му обръщаше внимание. Две бяха със счупени крачета.
По сигнал на жители в приюта е вкарана майка с бебета, което е в прорез със Закона за отбрана на животните, само че към този момент има доброволци, които да ги изведат от там.

По думите на лекар Пламен Василев, който към този момент не работи там, заместник-кметът на Дупница Крум Милев издавал устни заповеди за умъртвяване на животни.
Д-р Пламен Василев, някогашен ветеринарен доктор в приюта: Викнаха ни долу в общината и ни споделиха да изчеват кучета, а това е незаконно. Те не ни споделиха непосредствено, че не би трябвало да ги евтаназират, само че тия кучета нямат работа там, не би трябвало да се връщат там. Е добре аз какво да ги направя, закона го знете- дръж, кастрирай и върни.
Крум Милев изрично отхвърля това да е истина. По думите му, среща в общината е имало, поради сигнал за глутница от 30 кучета които се разхождали в центъра на града. Той разпоредил кучетата от приюта да се върнат на улицата, с цел да се вкарат новите.
Крум Милев, зам.- кмет на Дупница: Идеята на община Дупница е да оказва помощ на хората в общината, не на кучетата.
По думите на зам.- кмета, част от направителствените организации не са толкоз загрижени за животните, а просто имат финансови ползи да изпращат кучета за осиновяване в чужбина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР