Защитих здравния интерес на гражданите и този на държавата, внасяйки

...
Защитих здравния интерес на гражданите и този на държавата, внасяйки
Коментари Харесай

Петър Москов: Защитих здравния интерес на гражданите

" Защитих здравния интерес на жителите и този на страната, внасяйки ДДС-то от направеното ни от Турция подаяние на имунизациите „ Пентаксим ". " Това сподели някогашният здравен министър Петър Москов, съобщи БГНЕС.
„ За съда и за медиите, а и за обществеността, излиза наяве, че в никакъв случай и по никакъв метод не е имало проблем с качеството, състава и успеваемостта на имунизациите, които тогава внесохме по ексклузивен метод, тъй като компаниите рекетираха страната като не се явяваха на търг. Това в действителност беше декларирано от самата прокуратура на предишното съвещание. Обвинението против мен, че Министерство на здравеопазването е внесло Данък добавена стойност в Републиканския бюджет ", съобщи Москов.
На днешното съвещание, съдът разпитва специалисти от здравното министерство. Сред тях беше е разпитан и Националният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев, който в зала сподели, че няма информация по случая.
Москов сподели, че не чака да се случи нещо по време на това съвещание, само че той е с чиста съвест пред себе си, тъй като не е ощетил никого.
В съвещания до момента, спецсъдът разпита като очевидци вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, някогашните министри в кабинета „ Борсов 2 “ Ивайло Калфин – обществен, Румяна Бъчварова – вътрешен, Николай Ненчев – на защитата и Теменужка Петкова, която е енергиен министър и в кабинета „ Борсов 3”.
Припомняме, че Петър Москов е упрекнат за това, че на 9 юли 2015 година, в качеството си министър на опазването на здравето не е извършил служебните си отговорности, като е приел подаяние от Министерство на здравеопазването на Турция – 100 хиляди дози ваксина за деца „ Пентаксим -0.5 мл. “ и 100 хиляди дози ваксина за „ Хепатит Б “ – „ Еувакс Б “, които не са позволени за приложимост на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на потребностите на имунизационния календар в страната. От дейностите на Москов са настъпили нездравословни последствия за Министерство на здравеопазването от веществен темперамент в размер на 325 233,87 лева, и неимуществени вреди, изразяващи се в основаване на съмнение в престижа на Министерство на здравеопазването за реализиране на ефикасен надзор по отношение на упражняваната лекарствена политика и съмнение у жителите за активността по имунизиране на деца. Второто обвиняване против Петър Москов е за това, че на 27 ноември 2015 година, в качеството си на министър на опазването на здравето, в съучастничество, като помощник, съзнателно е улеснил подписване на неизгодна договорка с „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД за подаяние на 5 000 000 дози ваксини „ БЦЖ “. От това са произтекли значители вреди за „ Бул Био “ ЕООД в размер на 427 788,31 лева с Данък добавена стойност, 2097, 96 лева застраховки и 12 221,22 лева транспортни разноски. Третото обвиняване на Москов е за това, че в интервала 20 юни 2016 година – 1 юли 2016 година, като министър на опазването на здравето и принципал на „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД, не е упражнил задоволително надзор върху работа на лица, на които е предоставено ръководството на публично имущество, и от това са произтекли обилни вреди в размер на 110 003, 46 лева В резултат на незаконното безучастие на Москов е позволено в база на „ Бул Био “ в кв. Суходол, гр. София, да бъде създадена и съхранявана ваксина „ Тетадиф “, без Изпълнителната организация по медикаментите да е била известена и без да е дала позволение за нейното произвеждане съответно в тази база на „ Бул Био “ ЕООД. Така са осъществени обилни разноски за производството на имунизацията, без да са спазени нормативните условия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР