Защитените червеногуши гъски всяка зима изминават по два пъти разстоянието

...
Защитените червеногуши гъски всяка зима изминават по два пъти разстоянието
Коментари Харесай

Борислав Лазаров разказва за опазването на застрашените от изчезване червеногуши гъски

Защитените червеногуши гъски всяка зима изминават по два пъти дистанцията от родината си – Западен Сибир, до североизточното крайбрежие на България. В непосредственост до нос Калиакра, Шабленското и Дуранкулашкото езеро те намират места за храна и нощувка.

Орнитолозите от Българското сдружение за отбрана на птиците работят дружно с английските си сътрудници по проучването на мигриращите червеногуши гъски. Почти цялата им международна популация зимува на българска и част от румънската територия. Ако не успеем да съхраним застрашения тип, страната ни ще понесе големи морални и материални вреди, учредени и на европейското законодателство.



Как следите на червеногушите гъски водят към Деветашката пещера и Древен Египет, за какво спасяването им е международна самодейност, в която България има основна роля, и кой стреля по колата на Българското сдружение за отбрана на птиците – Борислав Лазаров споделя във кино лентата на bTV Репортерите - „ СТАТУТ – заплашен тип ”.

Египет, 2500 години преди Новата епоха. На стотина километра южно от Кайро фараон Снофру проектира и построява 92-метрова пирамида. Близо до нея е гробницата на сина му, в която през 1871 година археолози откриват нещо удивително: най-старите непокътнати изображения на Branta Ruficollis – червеногуши гъски.



Снимка: Ладислав Цветков

Учените са озадачени: за какво птици, обитаващи отдалечен Сибир, участват в стенописите на древноегипетска гробница? Оказва се, че хилядолетия наред червеногушите гъски напущат сибирската тундра, с цел да мигрират надалеч на юг.
В наши дни България носи отговорност пред целия свят за оцеляването на червеногушите гъски, които са със статут „ заплашен тип ”.

„ Застрашена е от изгубване в света, популацията й понижава доста бързо. Тоест, това е един от предпочитаните типове, с които работи Българското сдружение за отбрана на птиците ”, сподели Ирина Матеева – отговорник по европейските политики на Българско дружество за защита на птиците.

„ Червеногушата гъска е много пъстра птица. Основният цвят ѝ е черен, като на гърдите има, оттова идва и името й, тухлено-ръждиво оперение. Самият ѝ контур е доста характерен – със относително къса шия, доста къса човка, дори ние се майтапим, че е с чипо носле ”, уточни доктор Петър Янков – еколог, Българско сдружение за отбрана на птиците
Родината на „ чипоносите ” гъски е Западен Сибир. Те населяват полуостровите Ямал и Таймир, където по последни данни са останали единствено 40 хиляди от този тип.

Гнездата им са на земята, сред храстите и тревите в тундрата. През 6-те месеца на сибирското лято те се развъждат и отглеждат дребните си. Но щом пристигна зимата и студът стане нетърпим, червеногушите гъски потеглят на дълъг път. Те прелитат сред 6 и 8 хиляди километра от Сибир до нашето североизточно крайбрежие. Ако дойдете тук през зимните месеци и забележите птици с червеникаво-кафява багра, може да сте сигурни, че виждате последните оживели от този тип.
Българските орнитолози изследват червеногушите гъски дружно с сътрудниците си от Англия. Деликатна, само че значима задача е улавянето на обособени екземпляри от птиците, с цел да им бъдат сложени маркиращи пръстени и сателитни предаватели.

„ Целта на маркирането със сателитни предаватели е да се проучат главните места на централизация на типа по време на миграцията и в същото време да се съберат данни за заканите по продължение на миграционния път ”, сподели доктор Николай Петков - началник на плана за запазване на червеногушата гъска по стратегия „ LIFE ” на Европейски Съюз.

Но напълно не са редки случаите, в които орнитолозите намират убити маркирани червеногуши птици. Въпреки че са със статут „ заплашен тип ” в света, съгласно Международния съюз за отбрана на природата.

„ Много сериозен проблем при червеногушата гъска е ловът. Тъй като тя се държи дружно с един ловджийски тип, който е Голямата белочела гъска, ятата са смесени. Дори ловците да имат предпочитание да не я отстрелват е доста мъчно това да се случи. Затова, за жалост, доста червеногуши гъски биват убити от ловци ”, разяснява доктор Петър Янков – еколог, Българско сдружение за отбрана на птиците.

Целия филм, отдаден на опазването на червеногушите гъски, може да гледате на btvnovinite.bg. „ СТАТУТ – заплашен тип ” е осъществен в партньорство по план „ Европейски съюз - по-защитени дружно “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР