Защитен вид ниска теменуга (Viola pumila) е преместена от бъдещото

...
Защитен вид ниска теменуга (Viola pumila) е преместена от бъдещото
Коментари Харесай

Рядък вид теменуги се преместени от трасето на магистрала "Европа"

Защитен тип ниска теменуга (Viola pumila) е преместена от бъдещото трасе на автомагистрала „ Европа “ като част от ограниченията за запазване на околната среда при реализацията на плана.

Снимка: АПИ

Теменугата е включена в Червената книга на България през 1984 година с категория „ липсващ тип “, а в изданието от 2011 година е с категория „ заплашен тип “.

Преместването на предпазеното растение се извърши от екип от специалисти в края на юни, преди да е приключил процесът на цялостно разпукване на семенните кутийки, след цъфтежа през април и май.

Снимка: АПИ

Целта е разпръсването на семената да стане на новото им местообитание, което е идентично на настоящето и е в предпазената околност „ Алдомировско блато”.
Започва строителството на автомагистрала " Европа " сред София и Калотина Ремонтират се 17 км от първокласния път Драгоман – Сливница
Преместването на растенията е осъществено в късния следобяд в събота, когато слънцето не е мощно и температурите са по-ниски.

Снимка: АПИ

Планът за пренасяне на предпазените растения е координиран от Регионална инспекция за опазване на околната среда София, като способен орган по околната среда за осъществяване на поставените условия и ограничения в решението по Оценка на въздействието върху околната среда за обекта. Преместването е в съгласие и с община Сливница, защото теменужките ще бъдат на подобаващи за типа общински парцели.

Снимка: АПИ

Модернизацията на 17 км от първокласния път I-8 София-Калотина сред Драгоман и Сливница стартира в средата на май, където ще бъде построено второ платно, а остарялото ще бъде реконструирано. Инвестицията е за 117,3 млн. лева и е от републиканския бюджет. Срокът за довеждане докрай на строителните работи е 2021 година
Близо 5 км от пътя Калотина - Сливница се затварят поради Автомагистрала " Европа " Трафикът ще бъде пренасочен по остарелия път Калотина - София
В сряда - 25-ти юни, беше спряно придвижването по 5-километров сектор от първокласния път Драгоман - Сливница, като трафикът се пренасочи по остарелия път Калотина - София.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР