Защитен вид ниска теменуга (Viola pumila) е преместена от бъдещото

...
Защитен вид ниска теменуга (Viola pumila) е преместена от бъдещото
Коментари Харесай

Защитен вид ниска теменуга е преместена от бъдещото трасе на АМ „Европа“

Защитен тип ниска теменуга (Viola pumila) е преместена от бъдещото трасе на Автомагистрала „ Европа “. Предприетите действия са част от ограниченията за запазване на околната среда при реализацията на плана. Решението по Оценка на въздействието върху околната среда планува изместване на дребна популация от ниска теменуга, която пораства в разпознати местообитания, попадащи в трасето на пътя София - Калотина, наоколо до Алдомировското тресавище. Теменугата е включена в Червената книга на България през 1984 година с категория „ липсващ тип “, а в изданието от 2011 година е с категория „ заплашен тип “, оповестяват от АПИ.

Преместването на предпазеното растение се извърши от екип от специалисти в края на юни, преди да е приключил процесът на цялостно разпукване на семенните кутийки, след цъфтежа през април и май. Целта е разпръсването на семената да стане на новото им местообитание, което е идентично на настоящето и е в предпазената околност „ Алдомировско тресавище ”. С цел минимизиране на рисковите фактори, преместването на растенията бе осъществено в късния следобяд в събота, когато слънцето не е мощно и температурите са по-ниски.

Планът за пренасяне на предпазените растения е координиран от Регионална инспекция за опазване на околната среда София, като способен орган по околната среда за осъществяване на поставените условия и ограничения в решението по Оценка на въздействието върху околната среда за обекта. Преместването е в съгласие и с община Сливница, защото теменужките ще бъдат на подобаващи за типа общински парцели.

Модернизацията на 17 км от първокласния път I-8 София-Калотина сред Драгоман и Сливница стартира в средата на май, където ще бъде построено второ платно, а остарялото ще бъде реконструирано. Инвестицията е за 117,3 млн. лева и е от републиканския бюджет. Срокът за довеждане докрай на строителните работи е 2021 година

В сряда - 25-ти юни, беше спряно придвижването по 5-километров сектор от първокласния път Драгоман - Сливница, като трафикът се пренасочи по остарелия път Калотина - София. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР