Защитата на интересите на децата и спазването на принципа на

...
Защитата на интересите на децата и спазването на принципа на
Коментари Харесай

Емил Радев към ЕК: Как ще се спази принципът на субсидиарност при законодателство за признаване на родителството в ЕС?

Защитата на ползите на децата и спазването на правилото на субсидиарност при разрешаването на трансгранични проблеми в региона на фамилното право бяха във фокуса на провелата се полемика в Комисията по правни въпроси на Европейския парламент.

В рамките на съвещанието бе разисквано идното законодателно предложение на Европейската комисия по отношение на признаването на родителството в Европейски Съюз.  

„ Факт е, че тематиката за признание на родителството в Европейския съюз ни изправя пред сериозен проблем. Имам поради, че все още всяка държава-членка ползва свое лично законодателство за признание на актове за гражданско положение като родителството, издадени в друга страна от Европейски Съюз. Това важи и за признаването на правосъдни решения по отношение на родителството, издадени в друга държава-членка ”, разяснява българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Като посочи че фамилното право е напълно в компетенциите на държавите-членки, той изрази опасения, че при съществено нахлуване в тази област може да бъде нарушен правилото на субсидиарност.

„ Как Европейската комисия счита да преодолее разликите в материалноправните правила и стълкновителните правила на държавите-членки по отношение на установяването на родителство и признаването на решения, свързани с него? ”, попита Радев, като се обърна към Мария Вилар Бадиа от Дирекция „ Правосъдие ” на Европейска комисия, която показа подготвяната законодателна самодейност.

Българският евродепутат обърна особено внимание на опцията в напъните да се разрешат комплицираните трансгранични случаи да се стигне до дискриминация при проблеми на национално равнище. „ В последна сметка не можем да си позволим дадена двойка да бъде изправена пред две разнообразни решения в една и съща държава-членка според от това дали има или не трансграничен детайл в откритите взаимоотношения ”, стимулира се Емил Радев.

В отговор от Европейска комисия увериха, че регламентът, по който работят, не се намесва в метода на определяне на родителство в държавите-членки. Всяка страна сама взема решение дали да усъвършенства позицията на фамилиите в народен проект, само че на европейско равнище би трябвало да се подсигурява, че има последователност на фамилните връзки, каквато се изисква за свободното придвижване в Европейски Съюз, изясни Мария Вилар Бадиа. По думите й законодателната самодейност на Европейска комисия цели да запълни празноти в европейските правни принадлежности, с цел да отбрани децата и правото им на свободно напредване в Европейски Съюз, без значение по какъв начин са заченати или родени и по какъв начин е образувано тяхното семейство.

Родителството би трябвало да се открива съгласно унифицирано използвано право, с цел да има общи правила кои съдилища да преглеждат въпросите и общи процедури за признание на съответните документи, означи Мария Вилар Бадиа и добави, че по силата на бъдещия правилник би трябвало да пораждат правни отговорности за всички държави-членки. Тя посочи, че новите правила няма да засягат признаването на родителство, открито в трети страни отвън Европейски Съюз. Предвижда се европейско уверение за родителство по образеца на европейското уверение за наследници в сходство с правния режим по местоживеене.

От направените изявления стана ясно, че за приемането на новите правила е належащо единогласие, каквото мъчно би могло да се реализира сред държавите-членки. От Европейска комисия чакат обаче законодателното предложение да бъде направено до края на годината, като се работи взаимно с експертна група, а в това време тече и публично допитване. „ Целта на самодейността е да се защитят правата на децата при трансгранични обстановки и да се понижат правосъдните и административните разноски, свързани със завеждането на каузи за родителство ”, акцентира Мария Вилар Бадиа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР