Защита на правата на човека в бившите републики на съветския

...
Защита на правата на човека в бившите републики на съветския
Коментари Харесай

Фондация „Отворен диалог“: влиянието на двусмислените НПО тревожи евродепутатите

Защита на правата на индивида в някогашните републики на руския блок, където те от време на време са застрашени? Похвална цел, която се стреми да поддържа Фондация „ Отворен разговор “ (ФОД), неправителствена организация със мощно наличие в страните от Източна Европа и Мала Азия. Но зад фасадата и демонстрирана честност на тази Неправителствени организации са скрити комплицирани взаимовръзки и големи благоприятни условия за въздействие и хипотетични повече или по-малко съмнителни финансови връзки с съветските спецслужби.

Основана в Полша през 2009 година Неправителствени организации Фондация „ Отворен разговор “ концентрира своята пропагандна активност в Брюксел - в Европейския парламент, и в Страсбург, където заседава Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Два органа, вземащи решения, и чието въздействие в европейското пространство и в неговите околности е извънредно стратегическо. От самото си основаване Неправителствени организации съумя да завоюва доверието на няколко интернационалните институции, като да вземем за пример Управлението на Върховния комисар на Организацията на Обединените Нации за правата на индивида или на ОССЕ, за които написа отчети по разнообразни тематики, като гражданско общество или промяна на полицейското взаимоотношение в границите на Интерпол.

Всемогъщество на Фондацията „ Отворен разговор “ в европейските институции

Полша, Украйна, Молдова или даже Казахстан: малко страни от някогашния Източен блок заобикалят войнствената активност на Фондацията „ Отворен разговор “. И на първо място, нейните благоприятни условия да обезпечат гласуването на промените " до ключ " в редиците на европейските парламентаристи. Последният образец е резолюцията от 11 февруари 2021 година по отношение на обстановката с правата на индивида в Казахстан, чийто текст значително е авансово квалифициран от ФОД.

Ако способността на ФОД да въздействат върху европейски определени представители или членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа доста улеснява дейностите му, това е дразнещо за някои парламентаристи, които осъждат финансова неяснота на асоциацията и нейната наклонност да наложи своите възгледи в европейските политически живот. През март тази година Ян Лидъл-Грейнджър, водач на Европейската консервативна група в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и английски член на Камарата на общините, разгласява отворено писмо, осъждайки " невиждан достъп " до членовете и в пространства на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на които, както се твърди, се радва ФОД. Според Ян Лидъл-Грейнджър, такава независимост на деяние наподобява още по-скандална, като се има поради, че на един от водачите на тази Неправителствени организации, Людмила Козловска, бе неразрешено влизането в Шенгенската зона, откакто Полша я включи в аления лист на Интерпол. От своя страна, ФОД обществено декларира за своите триумфи и способността си да постанова на парламентаристите свои лични ремонти.

Така че, в два свои туита от 25 и 26 януари т.г., ФОД удостоверява, че правната комисия на Съвета на Европа по правата на индивида " одобри болшинството от (неговите) промени ", като благодари по този мотив на няколко парламентаристи. Проблемът е, че тези полемики и гласуването на тези промени се организираха в затворен режим. Доказателство за това е, съгласно Ян Лидъл-Грейнджър, че членовете на фондацията са били директно осведомени от някои парламентаристи за хода на дебата. Британски народен представител показва рисковете на " дейна корупция, в случай че на тях (парламентаристите) се заплаща за внасяне на тези промени " и прикани за по-дълбоко следствие на вероятни финансови връзки сред парламентаристите и Фондацията. Защото, от икономическа позиция, ФОД носи тежко дългово задължение.

Британският народен представител не е единственият, който сигнализира за това. Наскоро Максимилиан Кра, немски политик, евродепутат, осъди хипотетичните трикове на тази скандална Неправителствени организации в изявление за списание EU Reporter. На пленарно съвещание в Брюксел той обърна внимание на сътрудниците си в Народното събрание на лобистска активност във ФОД на казахстанския милиардер Мухтар Аблязов, избягал във Франция. Последният, упрекнат в обогатяване посредством заграбване на астрономически суми, беше наказан в Казахстан, Русия, Украйна, както и в Обединеното Кралство. Няколко дни след признаването на статута му на политически емигрант от Националния съд за убежища (CNDA) на 5 октомври предходната година казахстанският олигарх е бил задържан в Париж и упрекнат в " корист с доверие при утежняващи виновността условия " и за " пране на пари при утежняващи виновността условия ".

За Максимилиан Кра „ е задоволително явно, че Мухтар Аблязов е главният спонсор на активността на ФОД. В европейските медии се появяват многочислени изявления и журналистически следствия за връзките на избягалия олигарх с госпожа Козловска и нейния брачен партньор. Има и доста въпроси по отношение на финансовите доклади на ФОД, които са напълно финансирани от частни дарения “. Ние също по този начин знаем, че по самодейност на Максимилиан Кра, работа за следствие на ЕП (EPRS) прави разбор на активността на Фонда „ Отворен разговор “, който свидетелства за неговата ясна и поредна акция против Казахстан.

" За да се отбрани, този лъжец реши да се пребоядиса като бранител на човешките права и несметно финансира доста Неправителствени организации, които в Брюксел или някъде другаде ни принуждават да осъдим Казахстан ", свидетелства третият евродепутат, французинът Тиери Мариани.

Съмнителни финансови връзки с съветските секрети служби?

Докладът на молдовския парламент, оповестен през ноември 2018 година, преглежда по какъв начин е финансиран ФОД. Неговите констатации, употребявани в следствието, извършено от вестник " Сънди Таймс ", разрешават да се допусна, че ФОД поддържа тесни връзки с съветските спецслужби, по-специално посредством европейски компании. По този метод шотландските компании са изпрали повече от 26 милиона паунда, от които 1,5 милиона, наподобява, са отишли непосредствено в касата на Фондацията. По информация на Times, тези средства трябвало да бъдат употребявани за финансиране на лобистски акции, провеждани от асоциацията, по-специално за отбрана на Вячеслав Платон, молдовски олигарх, упрекнат в осъществяване на " стопански закононарушения " в своята страна и хипотетичен основател на обстойно придвижване на парични преводи отвън рамките на Русия от 2010 година до 2014 година Наистина, ФОД на няколко пъти употребява своите благоприятни условия за въздействие за отбрана на съмнителни персони, по-специално на Наил Малютин и Аслан Гагиев или, както към този момент бе упоменато, Вячеслав Платон.

Кой ръководи тези подозрителни финансови придвижвания? Руските специфични служби, съгласно заключенията на молдовското следствие, което изяснява, че ФОД е " инструмент на мека мощ, употребен от специфичните служби на Руската федерация в хибридната война, която стартира против страните, които Руската федерация счита за врагове на геополитическите ползи на Руската федерация в Източна Европа ". Каква е техниката на ФОД? В представянето на съмнителни персони, даже наказани за стопански закононарушения, като политически фигури, които са незаслужено застрашени от властническите управляващи. От своя страна тази Неправителствени организации отхвърля да получава противозаконна финансова облага, като твърди, че се финансира само от дарения или консултантски услуги...

Автор: Рубен Чамко
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР