Защита на нашия европейски начин на живот - това са

...
Защита на нашия европейски начин на живот - това са
Коментари Харесай

От кого да защитим нашия европейски начин на живот - от мигрантите или от популистите?

" Защита на нашия европейски метод на живот " - това са няколкото думи, отприщили поток от въпроси и рецензии, откакто бъдещият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ги предложи предходната седмица като наименование на един нов портфейл в комисията. Гласовете от блоковете на либералите, зелените и социалистите, призовали за изясняване на този сектор, който би трябвало да управлява разнообразни сфери - включително миграцията, сигурността, образованието и интеграцията, - би трябвало да стигнат до гърка Маргаритис Схинас, в случай че той бъде одобрен за еврокомисар.

" Надяваме се, че Фон дер Лайен не вижда несъгласие сред поддръжката за бежанците и европейските полезности ", написа в " Туитър " предходната седмица Ска Келер, която оглавява парламентарната група на Зелените. " " Обнови Европа " е сериозна по следното: Или купата на Схинас да се промени, или компетенциите по миграцията да бъдат махнати ", сподели в понеделник авторитетният евродепутат ot Либералната група Ги Верхофстат, който заплаши с несъгласие.

Заедно с останалите европейски парламентаристи те ще гласоподават през октомври дали да дадат на оферти от Фон дер Лайен лицей от 27 комисари зелена светлина да стартира работа през ноември. Най-яростните критици против новия сектор на Фон дер Лайен я упрекват, че е приела напълно крайнодясното изложение на миграцията. Названието на този пост съставлява " типичната " ние против тях " измама и демонизиране на малцинствени групи, което виждаме в реториката на всички крайнодесни групи в Европа ", споделя Андрю Стролайн от " Хюман райтс уоч ".

Урсула фон дер Лайен гледа на нещата по друг метод. " Свобода, тъждество, народна власт и уважаване на човешкото достолепие ", писа тя в оповестена в понеделник в няколко европейски медии публикация, в която отбрани названието. " Те дефинират и съдържат в себе си защо е нашият съюз. " " Нашият метод на живот е изложен на провокации всеки ден от антиевропейци - както от вътрешната страна, по този начин и извън [блока] ", писа тя.

Но съгласно етнолога Йоханес Мозер от Университета " Лудвиг Максимилиан " в Мюнхен Европа е надълбоко разнородна и като континент, и вътре в националните страни. " Не мога да видя нещо, което да се отнася само за Европа ", споделя той, поставяйки под подозрение дефиницията на Фон дер Лайен.

Консервативният политик ще има опция да се изясни в четвъртък пред водачите на парламентарните групи, които я повикаха да посочи ролята на " заместник-председателя за отбрана на нашия европейски метод на живот " всред другите въпроси, свързани с планувания от нея екип от комисари.

Тази дискусия наподобява ще бъде първото огромно затруднение пред Фон дер Лайен, откакто тя бе определена с нежно болшинство от Народното събрание през юли. Темата за миграцията обаче не е изненадваща поради гневната опозиция на някои страни членки за това по какъв начин да се реагира на притока на стотици хиляди търсещи леговище, пристигнали в Европейския съюз след 2015 година

Така че от какво желае да защищити " европейския метод на живот " Фон дер Лайен? От мигранти, от популисти или от двете дружно ". С съответни политически термини някогашният министър на защитата на Германия споделя, че желае " нов старт " по миграцията, като възобнови отдавнашните старания за намиране на единогласие по разпределянето на претендентите за леговище на територията на Европейски Съюз. Тя желае също Европейска организация за гранична и брегова защита Фронтекс да разполага с 10-хиляден действен личен състав най-късно до 2024 година, т.е. по-скоро от досегашната последна дата 2027 година

Затваряне на " малките врати сред разпоредбите за леговище и за репатриране " е измежду другите й цели дружно с по-близкото съдействие със страните на генезис " за изработването на по-стабилна система за реадмисия и репатриране ".

Част от плануваната роля на Схинас би била да следи тези промени, макар че предложенията за промяна в разпоредбите за миграция и даване на леговище в действителност би трябвало да дойдат от шведката Илва Йохансон, номинирана за комисар по вътрешни работи.

Фон дер Лайен е изправена пред сложни балансиращи дейности в Народното събрание, откакто изборите в Европейски Съюз през май направиха политическия пейзаж на континента още по-раздробен. Самото нейно одобряване с дребна преднина зависеше от поддръжката на консерватори, либерали и социалисти, само че и от някои гласове на крайнодесни популисти като полската партия " Право и правдивост ". На претендентите на Урсула фон дер Лайен предстоят тежки няколко седмици на чувания в Народното събрание.

ДПА / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР