Засегнати с усмивка са вечните теми за политиката, футбола, тъщите

...
Засегнати с усмивка са вечните теми за политиката, футбола, тъщите
Коментари Харесай

„Двама мъже и половинка“ – качествен хумор по български

Засегнати с усмивка са безконечните тематики за политиката, футбола, тъщите и дамите


Не, няма нищо общо със сериала. Или пък има. Ако в „ Двама мъже и половина ” виждаме класическия американски комизъм, то в „ Двама мъже и половинка ” той е толкоз български, че няма по какъв начин да ви остави безразлични.

На сцената ще видите професор от ВИТИЗ и негов възпитаник дружно, няколко десетилетия по- късно. Днес всеки от тях има зад тила си забележителна кариера, само че в този театър са в цялостна естетика. Става дума за проф. Николай Атанасов – Шуши и Георги Низамов – Низама.
 26-1  26-1-2  26-1-3
Като правилни последователи на съветската класика и твърдия алкохол, и като положителни познавачи на българската народопсихология, двамата артисти вършат запаметяващи се функции в авторския театър на проф. Николай Атанасов. Нещо, към което българските режисьори като че ли все по-рядко протягат ръка. Още по-рядко опитите са сполучливи.

Това е зрелище, което дава обещание смях. Шегите са толкоз наши и в това време толкоз универсални за българите, където и да се намират по света, че няма по какъв начин да не видите себе си в най-малко една от обстановките. Ако въпреки всичко познавате стила на Шуши и Низама, няма да е изненада, в случай че кажем, че тук-там ви чака много черен комизъм, без да е дебелашки.

„ Двама мъже и половинка ” е един един преглед на нещата от живота, както българите го вършим най-добре – на чашка. Не инцидентно споделят, че като седнем на маса всички разбираме от политика, история и футбол. Тогава проблемите наподобяват от време на време по-големи, от време на време по-незначителни, само че постоянно лесни за решение.

„ Българинът обича да има нещо за пиянство и да има другарче, с което да си приказва. А когато стартират да приказват, минават през тематиките за фамилията, брака, тъщите, свекървите, футбола, политиката. Всичко това го има в този театър, разказано през един подигравателен, подигравателен и тук-там трагикомичен взор ”, сподели пред „ Труд ” проф. Атанасов.

Той е безапелационен, че още когато е писал спектакъла е знаел, че ще го изиграе тъкмо с Георги Низамов.
„ Това, че професорът е решил да ме предложения точно мен, от всичките си многочислени възпитаници от НАТФИЗ е огромна горделивост, само че и огромна отговорност. Защото заставаш до човек, който може да се похвали, че за последните 20 години държи връх за подложен брой представления на един и същи театър – над 1200 с великата Стоянка Мутафова в „ Госпожа Стихийно злополучие ”, споделя пред „ Труд ” Низамов.

От художествена позиция този театър самичък по себе си носи доста послания, само че няма тази рекламация, която сме привикнали да виждаме в актуалния български спектакъл. Двама индивида излизат на сцената, на една масичка с три стола и забавляват хората час и половина. Кои са половинките феновете ще схванат по-късно.

„ Винаги съм приемал, че изначалното предопределение на театъра е да кара хората да се радват. С тази режисура ние сътворяваме наслада, това е изрично. И не даваме решение на въпросите, които слагаме. Поставяме ги на маса, по най-хубавия и по-най българския метод ”, споделя още Низамов и продължава: Аз се доверих на огромния театрален, кино и преподавателски опит на професора, тъй като знам какво може. На професионален език ние се разбираме доста от дълго време, само че също така сме другари и съидейници – харесваме хубавите дами и хубавите напитки, и двамата сме с възприятие за комизъм. Това, че сме другари оказва помощ, тъй като ние не се надцакваме – поглеждаме се и знаем каква да е идната хумореска, даже да не сме я репетирали. На това му се споделя „ да сме от една кръвна група ”. Надявам се представлението да има дълъг креативен живот ”, пожелава си той.

Проф. Атанасов пък споделя, че хората остават щастливи и удовлетворени, че са били навръх това зрелище.
„ Виждам го по реакциите им и нещата, които пишат във фейсбук, канят и своите другари да го гледат безусловно, което е най-голямото самопризнание. За мен най-ценното е, когато успеем да приказваме за нещата от всекидневието, от време на време с усмивка, от време на време през сълза ”, споделя Шуши.

За тези, които още не са я гледали, вниманието сграбчва първо плакатът на постановката, дело Ивайло Нинов, един от най-хубавите български карикатуристи. С езикът на изобразителното изкуство той чудесно загатва, че ни чака доста смях.

Преподавател и възпитаник дружно на сцена


Двамата са дългогодишни другари в живота

Николай Атанасов – Шуши е приключил ВИТИЗ „ Кр. Сарафов ” – София – артист и режисьор. Преподавател e в НАТФИЗ, Варненски свободен университет и Пловдивски университет.

Снимал се e допълнително от 15 български игрални кино лентата, има над 60 функции в театъра, режисьор е на 18 театрални постановки и доста шоу стратегии. От 1976 година член на първата истинска и известна група „Квартет Буфосинхронисти“, с която има повече от 7000 представяния пред публиката в цяла България и в 67 страни на Европа, Азия и Африка, с стратегии изпълнявани на 26 езика.С театралните постановки „Г-жа Стихийно бедствие“ и „Палавите вдовици“, на които е режисьор и взе участие като артист, гостува с огромен триумф в Австрия, Германия, Съединени американски щати, Канада, Англия, а в България те не престават да се играят при цялостни салони и до през днешния ден. Последната му режисура досега е „ФАНИ“, номинирана за премията „ Аскеер ”-2012 година

Жоро Низамов пък е режисьор по обучение (където Николай Атанасов му преподава). актьор-комик по специалност, артист по душа. Завършил НАТФИЗ, при професор Виктор Марков. Автор и режисьор на най-голямото шоу на Балканите с присъединяване на звездите на „ Тропикана ” и „ Варадеро ”-Алфредо, Долорес и доста български вариететни актьори. Създател на мега шлагера „ Дарт Вейдър на Йода думаше ”. Автор и вокалист на албума „ Джим Бийм ” с група „ PUB CRAWL ”. Играл 9 детски функции в театъра, партнирал в едно зрелище на великия Георги Парцалев. Широката аудитория го познава като учител по актьорска реплика на участниците в предаването „ Като две капки вода ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР