Засега здравните власти не обмислят премахването на медицинските бележки за

...
Засега здравните власти не обмислят премахването на медицинските бележки за
Коментари Харесай

Медицинските бележки за детска градина остават

Засега здравните управляващи не обмислят премахването на медицинските бележки за липса на контакт със заразно заболели, които всяка есен хиляди родителите би трябвало да показват пред детските градини макар мненията на голям брой лекари, че те са безусловно безсмислени. Това написа " Сега ", базирайки се на отговори на здравното министерство и основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.
" Контактната " записка се изисква при неявяване на детето от детската градина за повече от 10 дни. След лятната почивка множеството родители са в тази догадка, по тази причина и пред кабинетите на персоналните лекари се получават големи скупчвания от изнервени родители, чакащи да получат заветния документ. Извън неудобството за родители и за джипита, губещи по 15 минути да подписват и подпечатват купища хартии, доста персонални лекари акцентират, че въпросната здравна записка не извършва задачите си да обезпечи безвредна среда за децата и е безсмислена от здравна позиция.
След осъществен обзор в нея персоналният доктор следва да запише, че детето не е било в контакт със заразно болен три дни преди да тръгне на градина, осланяйки се най-вече на изказванията на родителите. Никой родител обаче не може да знае дали детето му не си е играло на площадката с друго дете, което е да вземем за пример с варицела, и затова е в инкубационен интервал.
На въпрос на " Сега " какъв е смисълът от контактните бележки основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев е декларирал, че задачата им е да не се допусне посещаване в проведен детски колектив на дете, при което е налице вероятността заради сбъднат контакт с лице с остро заразно заболяване да внесе в групата съответното заболяване и да стане причина за пораждане на епидемиологичен гърмеж. " Разписаният ред е част от провеждането на противоепидемичния надзор в проведени колективи ", показва той.
Кунчев изяснява, че " в здравната процедура свалянето на епидемиологична анамнеза за сбъднат контакт със заразно болен е главен метод, който се употребява както в хода на епидемиологичното изследване, по този начин и преди осъществяване на клиничен обзор от общопрактикуващ доктор ". По този метод се определяли продължителността на болестта, контактните лица в фамилията и нуждата от взимане на противоепидемични ограничения.
" Свалянето на епидемиологична анамнеза се реализира посредством обстоен разпит на родители, като общопрактикуващият доктор прави оценка и разбор на получената информация ", добавя той, макар че това въобще не се случва по описания от него метод.
На сходни въпроси на " Сега " към здравния министър Асен Меджидиев от екипа му са дали отговор по същия метод, с безусловно същите думи, с които дава отговор и Кунчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР