Засега в България няма потвърден случай на починал след ваксинация.

...
Засега в България няма потвърден случай на починал след ваксинация.
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Засега в България няма потвърден случай на човек починал след ваксинация срещу COVID-19

Засега в България няма доказан случай на умрял след имунизация. Това сподели шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов в изявление за предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия

„ При издаване на позволения за приложимост от Европейска комисия, производителите носят цялата регулаторна отговорност и би трябвало да подсигуряват, че имунизацията дава отговор на условията за качества, резултатност и сигурност. Производителите носят тази отговорност. Европейска комисия и всички страни членки поставят оптимално старания да бъдат изпълнявани договорите. Усилията би трябвало да бъдат ориентирани към обезпечаване на оптимално бързо и оптимално количество ваксини. Имаме към 840 постъпили известия за нежелани лекарствени реакции. Честотата е ниска - под 3 на 1000 сложени ваксини, като съвсем всички са разказани в късата характерност на продукта. Анализът и инспекциите удостоверяват, че смъртният случай не е обвързван с имунизацията. Засега в България няма доказан случай на умрял след имунизация “, уточни той.

„ Има ясна рекомендация от Националния имунизационен щаб за слагането на втора доза на „ АстраЗенека “. Това е 70-ия ден. Водещо би трябвало да бъде медицинските изгоди от имунизацията. Все още няма изрично решение за имунизационните паспорти от страна на Европейска комисия. Затова се следват рекомендациите “, сподели още Кирилов.

„ Министерство на здравеопазването и Щаба се стремят да има оптималната еластичност при имунизирането по отношение на доставените дози в страната. Всичко зависи от това какъв брой дози ще бъдат доставени. Надяваме се в идващите седмици да получим по-големи доставки. Такъв огромен развой постоянно е обвързван с логистични усложнения, само че е основана такава организация, с цел да не се основава безпорядък. Приоритетно се извършва ваксинирането на етапите от 1 до 4, като започва и платформата за електронно записване. Надяваме се, че в идващите седмици организацията ще се усъвършенства. Трябва да имаме поради, че е значителен и броят на имунизационните пунктове. В България могат да се ползват единствено разрешението за приложимост ваксини и единствено те могат да се ползват в страната. Това са 4-те ваксини, за които е осъществена най-подробна оценка на документите, клиничните и предклиничните данни, както и данните за качество “, добави той.

Той уточни, че се надява в най-скоро време да стартира и използването на 4-тата ваксина, която получи позволение. „ До момента се пази втората доза от РНК имунизациите и втората доза на всеки е обезпечена. За имунизацията, за която има отдалечено слагане на втора доза, на този стадий се слагат всички налични, само че в даден миг това ще бъде прекъснато, с цел да може да се подсигурява слагането на втора доза ваксина “, добави Кирилов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР