Засега шефът на Булгаргаз Николай Павлов се въздържа да коментира

...
Засега шефът на Булгаргаз Николай Павлов се въздържа да коментира
Коментари Харесай

До 50% по-ниска цена на руския газ за България прогнозират руските медии

Засега шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов се въздържа да разяснява възможните нови цени.

© Анелия Николова До две седмици би трябвало да стане ясно какви ще са новите параметри на договра сред " Булгаргаз " и " Газпром " за доставка на съветски газ в страната. Очакванията до момента бяха, че проектът най-много е да се стигне до съглашение за отстъпка в размер на 30% от цената, само че съветският вестник " Комерсант " разгласи през днешния ден, че България може да реализира с 50% по-ниска цена на природния газ в хода на договарянията си с " Газпром ". Това, съгласно изданието, ще стане посредством смяна на формулата, по която се пресмятат цените сега.

" Комерсант " цитира свои източници, а от " Газпром " са отказали публична позиция за това до каква степен са стигнали диалозите. По информация на " Каптиал " пък формулата ще включва освен петролните показатели, както до момента, а и спотовите цени на газа на Централноевропейските тържища. Именно от съотношението сред двата индикатора ще зависи и размерът на отстъпката. В момента борсовите цени са извънредно ниски и при по-голяма тецест във формулата ще доведат до по-голяма отстъпка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пак по информация на " Капитал " пробив в договарянията сред " Булгарга " и " Газпром " в този момент има поради напън от Брюксел за скорошно осъществяване на поетите от съветската компания анагжименти по споазумението с Европейска комисия след антимонополно дело. Още през предходната година нови, по-ниски цени получиха Естония, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Но не и България, която сега продъжава да купува съветския газ на двойно по-високи цени, по отношение на редица европейски страни.

Сметки

" Комерсант " отбелязва, че България може да реализира забележителен прогрес във връзка с цените и те могат да се намалят до 140 $ за 1000 кубични метра. Източници на " Капитал " пък показват, че без значение от съответния размер, отстъпката ще важи със задна дата - най-вероятно от август 2019 година А това значи, че " Газпром " ще би трябвало да връща надплатените през миналите месеци суми. Грубо става дума за над 70 млн. $.

Големият въпрос тук е какво ще реши Комисията за енергийно и водно контролиране за тези средства. Единият вид е да бъдат избрани като надвзет доход за " Булгаргаз " и надлежно да се компенсират посредством бъдещата цена на газ за вътрешния пазар, която регулатора ще дефинира. Това е най-лесното, само че и най-неправилно решение. Много по-добре би било КЕВР да излезе с ново ценово решение със задна дата, с което да промени цените освен на " Булгаргаз ", само че и на топлофикаионните сдружения. По този метод върнатите от " Газпром " средства ще могат да стигнат до крайните клиенти.

Скромен пазар

Руският вестник се стопира и на опитите на българското държавното управление да обезпечи различни на съветските източници на газ. " България от есента ще може да получава газ от Азербайджан, а също по този начин и полутечен природен газ от международния пазар ", написа " Комерсант ".

България не е най-значимият клиент за " Газпром ", само че съветският монополист надали ще желае да я изгуби, по тази причина София най-вероятно ще получи желаното понижение, считат специалисти на " Газета ".

На процедура същинската диверсификация на доставките ще се реализира след построяването на газовта връзка с Гърция, по която до българския пазар ще може да стига газ от Азербайджан, както и LNG от бъдещия терминал на Александруполис.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР