Засега решенията на КПКОНПИ засягат само Петър Илиев и Петьо

...
Засега решенията на КПКОНПИ засягат само Петър Илиев и Петьо
Коментари Харесай

КПКОНПИ видя конфликт на интереси при бившия шеф на НЕК

Засега решенията на КПКОНПИ засягат единствено Петър Илиев и Петьо Иванов въпреки че в тази догадка попадат управленията на десетки държавни сдружения.

© Надежда Чипева Бившият началник на Националната електроческа компания Петър Илиев е бил в спор на ползи през 2017-а и 2018 година Това е открила Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), само че самото решение към момента не е оповестено.

Казва се единствено, че като изпълнителен шеф на НЕК и член на Съвета на шефовете на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Илиев е дал своя вот серия от документи, измежду които доклади, отчет за активността на НЕК и осъществяване на бизнес програмата на сдружението, при което биха могли да бъдат изплащани спомагателни финансови хонорари на членовете на НЕК. " По този метод господин Илиев е дал на себе си опцията за приемане на в допълнение заплащане по контракта му за ръководство на НЕК ", пишат от комисията, чийто ръководител е някогашният основен прокурор Сотир Цацаров.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд. Пред Медиапул Илиев декларира, че ще го апелира и отхвърля да е взимал непозволено спомагателни хонорари.

Под индиго

Решението против Петър Илиев е аналогично на това, което бе взето за различен енергиен началник - някогашния изпълнителен шеф на БЕХ Петьо Иванов. За него през лятото на 2019г. КПКОНПИ откри, че е съвместявал този пост с присъединяване си в съвета на шефовете на " Булгаргаз " и непозволено е дал своя вот самичък за себе си при назначението си в публичния газов снабдител, а също така си е определил самичък и възнаграждението. Поради това на Иванов бе наложена санкция от 15 хиляди лева и бе постановено отнемането на получените към 60 хиляди лева Той апелира решението на КПКОНПИ.

В случая с Илиев обаче към момента не е ясно кой е подателя на сигнала, от по кое време е той и какви наказания ще му бъдат наложени.

А останалите?

Интересно е, че към този момент КПКОНПИ не взема решения за останалите членове на БЕХ - Андон Андонов, Жаклен Коен и Живко Динчев, макар че и за тях може да се твърди същото. Андонов да вземем за пример е част от борда на шефовете на " Мини Марица изток ", Коен е в управата на АЕЦ " Козлодуй ", а Динчев е началник на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ".

С решенията си против Петът Илиев и Петьо Иванов на процедура КПКОНПИ слага в сходна догадка на спор на ползи десетки държавни сдружения и техните управления. Към момента сред капките минава и шефът на Българската банка за развиване Стоян Мавродиев, който се е избрал да ръководи дъщерни сдружения и самичък си е вдигнал заплатата. За 2018 година той е получил 434 547 лева трудови приходи или по към 36 хиляди лева на месец.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР