Засега при преговорите със САЩ не е постигната по-ниска цена

...
Засега при преговорите със САЩ не е постигната по-ниска цена
Коментари Харесай

Няма договорка за по-ниска цена на F-16, може да започнат преговори с Швеция и Италия

Засега при договарянията със Съединени американски щати не е реализирана по-ниска цена за изтребители F-16, която България може да одобри. Може да стартират договаряния с Италия и Швеция. Това стана ясно от думите на министъра на защитата Красимир Каракачанов. 
 Наша делегация отпътува за Съединени американски щати за договаряния за изтребителите
Българска делегация отпред със зам.-министър Атанас Запрянов отпътува за Вашингтон, с цел да очертае параметрите на бъдещата договорка. Според признатия от Народното събрание план страната ни може да заплати 1,8 милиарда лв.. По-късно депутатите разрешиха и излизане от тази рамка, тъй като поисканата сума от Съединени американски щати е доста по-висока, въпреки че точната цена не е известна. 

Очакванията бяха до юли да може да се реализира договорка, като държавното управление се надява да понижи цената. 

" Част от предложенията в ценово отношение не са удовлетворителни, по тази причина договарянията не престават. Цената за част от тази услуга на този стадий е неприемлива. Ако не можем да реализираме нужния резултат, имаме право да предложим на Народното събрание да приключи този план или да продължим договарянията с някой различен от участниците (Швеция и Италия, бел. ред.) ", сподели Каракачанов пред БНР.

Той уточни, че част от българската делегация е останала в Съединени американски щати и договарянията не престават. 

Въпреки това Красимир Каракачанов на няколко пъти уточни, че са допустимо договорката с " Локхийд Мартин " да не се състои. 

" Предстоят още договаряния. България има благоприятни условия, само че те не са безгранични. Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и периодите за заплащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на договаряния. Ако цената не ни удовлетворява, имаме правото да кажем " не ". Няма да приемем всяка цена, която би ни била препоръчана ", акцентира Каракачанов.

" Не желаеме да получим нищо безплатно, а на естествени цени, съобразявайки се с цените на други страни. Например Словакия ", допълни той. 

Според публична информация договорката със Словакия е за 2,91 милиарда $ за 14 самолета F-16 или по към 208 млн. $ за аероплан. При същата цена за 8 изтребителя България би трябвало да заплати 1,66 милиарда $. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР