Засега президентът на ПЕС не е в листата на лидерката.

...
Засега президентът на ПЕС не е в листата на лидерката.
Коментари Харесай

Нинова кани Станишев в 12 без 5 преди пленума


Засега президентът на ПЕС не е в листата на лидерката. Ако не се спогодят, пленумът може да я неодобрява

За последния миг преди аления пленум остави диалога си с президента на ПЕС Сергей Станишев соцлидерката Корнелия Нинова. Тя го е поканила на “Позитано” 20 рано сутринта в неделя, написа „ 24 часа “. Днес Националният съвет ще утвърди алената листа за евроизборите.

Очаква се Нинова да влезе на съвещанието с подготвен лист със 17 имена и към този момент Станишев не е в него.

Лидерката сама реди листата, като организира персонални диалози с всеки от близо 40-те души, които са подали единодушие да продължат в борбата за листата от над 80 номинирани от структурите. Тя обаче пази любимците си в загадка даже от най-приближените си в партията. Ще показа имената на Изпълнителното бюро едвам в минутите преди пленума.

Още след предходния пленум, когато Елена Йончева бе определена за лидер единствено с 20 гласа преднина, Нинова разгласи, че е по-добре Станишев да остане единствено отпред на ПЕС, с цел да не е в персонална колизия с разликите сред Българска социалистическа партия и партията, на която е президент.

Заради напрежението в партията в последните седмици обаче била склонила да го включи. Станишев имаше най-вече номинации от структурите от страната. Нинова обаче се готвела да му предложи неприемливи за него разновидности и по този начин той самичък да се откаже от конкуренцията - неизбираемото 7-о или последното 17-о място в листата.

Ако се стигне до внасяне на лист без името на Станишев обаче, Нинова може да бъде неодобрена от пленума, предизвестиха социалисти. На предходния Национален съвет президентът на ПЕС бе подсилен от 75 от членовете му, които са 180 по лист, само че в никакъв случай не участват толкоз.

Социалисти се тормозят от фалшификации на вота през днешния ден, за каквито има съмнения, че бяха направени и при гласуването за лидер. Привърженици на Станишев са ревизирали и открили съществуване на мъртви души в описите за гласоподаване тогава.

Сред любимците на Нинова след лидерката Йончева към този момент са водачът на лявото крило в Българска социалистическа партия Янаки Стоилов, зам.-шефката на партията Деница Златева и депутатът Петър Витанов. Петото място се пази за проф. Иво Христов, станал прочут с това, че назова 80% от българите “дебили”.

И Христов, и Стоилов са известни с антиевропейските си изявления. Като се включи в листата и депутатът Александър Симов, прочут с проруските си настроения, листата на Българска социалистическа партия допуска акция с антиевропейска реторика.

Целта на Нинова била да опълчи по този начин Българска социалистическа партия на ГЕРБ, която също през днешния ден афишира предизборната си платформа и е доста проевропейски ориентирана.

Като последваща стъпка Нинова замисляла изваждането на Българска социалистическа партия от ПЕС и групата на социалистите и демократите в Европарламента. Макар обществено лидерката да отхвърля такива планове, известни червени персони като социолога проф. Михаил Мирчев към този момент лансираха тази теза. Станишев е последната спънка това да се случи, разясняват социалисти. Затова и Нинова по този начин настойчиво не го желала в листата. Дори предпочитала пред него да включи проф. Румен Гечев, с цел да умилостиви въпреки всичко малко опозицията си.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР