Засега няма нужда армията да се включва в охраната на

...
Засега няма нужда армията да се включва в охраната на
Коментари Харесай

Засега няма нужда армията да се включва в охраната на границата

" Засега няма потребност армията да се включва в защитата на границата ", съобщи вътрешният министър Младен Маринов на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Той е безапелационен, че полицейските чиновниците са подготвени да реагират, в случай че се наложи и има напън
Снимка: Пресцентър на Министерство на вътрешните работи
Кога обстановката на границата ще се успокои, зависи от политиците, сподели Младенов.
Снимка: Пресцентър на Министерство на вътрешните работи
Тази заран Турция съобщи, че към този момент няма да стопира бежанците на нейна територия да стигнат до Европа. Междувременно преди минути стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен диалог с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата са разискали ситуацията в Сирия и обстановката с мигрантите. Изяснено е, че все още няма директна опасност за България. Премиерът Борисов и президентът Ердоган са се разбрали двамата да проведат среща в понеделник.

Две групи мигранти са арестувани тази заран към граничен пункт „ Капитан Андреево “. Опитали са се да влязат незаконно от Турция към страната ни. Няколко часа по-късно на мястото са мобилизирани екипи на жандармерия и гранична полиция.

" Имаме данни за скупчване на мигранти в Одрин. Към момента има действителна опасност от страна на събитията, които се случват там. Когато се бият с ракети, хората бягат. Паниката е голяма. А по едно и също време с това, когато ние вкарваме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната поради ковид си представете да стартират да влизат стотици хиляди мигранти. И по тази причина ние не можем да си го позволим ", съобщи министър-председател Бойко Борисов по време на изключителното съвещание на министерски съвет.

Армията също е в подготвеност да отиде на границата, разгласи военният министър.

" Тази заран гранична полиция е попречила и не е позволила да преминат турската граница две имигрантски групи, по към 30 индивида всяка една. Българската войска има подготвеност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника ", съобщи Каракачанов.

Въпреки засилените ограничения, хората в района се притесняват от нова мигрантска вълна. Освен по суша страната ни ще ускори и сигурността по морската ни граница.

Вътрешният министър е безапелационен, че сега ситуацията на нашата граница е спокойна. Засилените ограничения за сигурност обаче са довели до формиране на по-големи опашки за влизане в България.

„ Като конюнктура можем да кажем, че сега на гръцката граница има проблем. Колегите там се пробват да не позволен незаконно прекосяване на границата “, сподели Младенов.

Спокойно е и от турската страна на браздата, на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капъкуле “. По-рано този петък екип на bTV e засякъл група мигранти, движещите се към нашата страна, само че те са били спрени и отклонени от екип на турската жандармерия.

Различна е обаче обстановката на границата с Гърция, турските управляващи оставят бежанците да се настанят в ничията земя, в очакване Гърция да ги пусне. Има известия за епизодични напрежения, конфликти и сълзотворен газ.

Европейската комисия е в подготвеност да помогне, в случай че България изиска спомагателна поддръжка за опазването на границите.

„ Относно информацията и спекулациите за придвижването на мигранти в Турция желая да подчертая, че турската страна не ни е уведомявала за промени в политиките си по отношение на бежанците “, съобщи Петер Стано, представител на Европейска комисия.

В Турция има близо 4 милиона бежанци в лагери по сирийската граница, а още близо милион чакат да влязат в страната поради сраженията в Идлиб.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР