Засега няма констатирани огнища на африканска чума на територията на

...
Засега няма констатирани огнища на африканска чума на територията на
Коментари Харесай

Засега няма чума в ЮГП

Засега няма установени огнища на африканска чума на територията на Югозападното горско дружество, както и в обитаемоте места в петте области, които са в неговия обсег. Мерките за недопускане на вируса обаче стартират още през днешния ден. В държавните горски стопанства и в ловните полета ще се извърши биотретиране и напръскване. Създава се организация за обстрел на диви свине от чиновниците в горите и от ловните дружинки. Около 30% се чака да доближи отстрелът на диви свине в 40-те горски стопанства към Югозападното горско дружество.

Заедно с кметовете на планинските общини ще бъдат избрани и терени, на които ще се оставят за предпазване вероятно инфектираните животни, преди да бъдат превозени към екарисажите.

Директорът на държавното дружество Дамян Дамянов разяснява: „ Имаме няколко автомагистрали, имаме шест гранични пункта, тъй че рискът във всеки един миг да възникне огнище съществува. “ Днес той свика в Благоевград работно заседание на ръководителите на 40-те държавни горски стопанства във връзка със основаването на организация за понижаване популацията на дивите прасета и оправянето с разпространяване на африканската чума. Беше планувано разискване и набелязване на ограничения за биосигурност при превозване, взимане на проби и предпазване на отстреляните диви прасета и хищници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР