Засега няма да се изисква движещите се в момента безразборно

...
Засега няма да се изисква движещите се в момента безразборно
Коментари Харесай

Засега електрическите тротинетки няма да се регистрират

Засега няма да се изисква движещите се сега безсистемно на всички места електрически тротинетки да бъдат регистри. Затова пък придвижването им ще бъде регламентирано, ще бъдат въведени редица ограничавания и условия за водачите, с цел да се понижи заплахата от произшествия. Най-общо казано, тези нови транспортни средства ще бъдат приравнени на велосипедите.

Това излиза наяве от оповестеното за публично разискване предложение на правилник за придвижването на електрическите тротинетки, оповестява Българска телеграфна агенция като се базира на Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".

Според неофициална информация в България все още има към 60 хиляди електрически тротинетки, а прогнозите са за все по-масовото им нахлуване в огромните градове. Затова е извънредно значимо в къси периоди да бъдат признати съществени правила за сигурност, означават от Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", представени във вторник от Българска телеграфна агенция.

Предлага се тротинетките да могат да се движат по велосипедната инфраструктура, а където такава няма - компактно в дясно на платното по посока на придвижване, само че единствено на пътища с позволена оптималната скорост до 50 км/ч. На общините се дава право да дефинират и спомагателни зони, в които да не разрешават тяхното придвижване.

Електрическа тротинетка ще може да се ръководи от лице над 16 години. Лицата сред 14 и 16 години ще имат право да ръководят сходни транспортни средства единствено по велосипедна инфраструктура, според наредбите на Наредбата за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии (в които се включва освен другите типове велоалеи, само че и зони за споделено придвижване и избрани улици).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР