Засега няма да бъде пипан Застрахователният кодекс и няма да

...
Засега няма да бъде пипан Застрахователният кодекс и няма да
Коментари Харесай

Какво да се прави с Олимпик - не пипаме закона и продължаваме на 7 септември

Засега няма да бъде пипан Застрахователният кодекс и няма да се употребяват пари от Обезпечителния фонд, който се ръководи от Гаранционния фонд. Това реши Народното събрание по проблема с банкрутиралата кипърска застрахователна компания " Олимпик ".
Извънредното съвещание на Народното събрание почна по характерен за депутатите жанр – в скалата на казаното преди време от аления депутат Иво Христов за положението " дебил ".
Можеше това съвещание да е най-малко два дни по-късно, правилникът го позволяваше. Това съобщи депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев, който засяга започващия през днешния ден Курбан Байрям. Все едно да създадем съвещание на Коледа, изясни гледната точка на мюсюлманите Цонев, който не е мохамеданин.
Веднага по-късно, на два пъти депутатите отхвърлиха съвещанието да се предава по Българска национална телевизия. И в двата случая ръководещите от ГЕРБ и " Обединени патриоти " се въздържаха, което беше задоволително предлагането за директно предаване да не бъде признато.
Позицията на ГЕРБ
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова акцентира на това, че нещата ще се решат по кипърското законодателство – по тази причина и страната следва да изследва какви са опциите да се помогне най-много юридически на българските жители, потърпевши от банкрута на " Олимпик ". ГЕРБ също изиска от КФН " настояща информация “ по отношение на това по какъв начин е направлявала „ Олимпик ", какви вноски е внесла кипърската компания в Гаранционния фонд и за какво и какво става с Гаранционния фонд като цяло. Депутатите на най-голямата партия обаче желаят отчет за дейностите на страната и резултатите от изследването на КФН да бъдат показани на 7 септември.
Позицията на Българска социалистическа партия
Държавата да продължава да изследва всички благоприятни условия българските жители, наранени от банкрута на " Олимпик ", да бъдат обезщетени, настояха социалистите – в това число с смяна на българското законодателство. Освен това – да има формален отчет от КФН и доклад по отношение на положението на " Олимпик ", както и на Гаранционния фонд като цяла. А на 3 септември финансовият министър и КФН да кажат какво са разкрили и създали.
Крум Зарков от Българска социалистическа партия разгласи, че дейностите на КФН и страната са незадоволително положителни. Обещанието да се ангажира кипърски юрист няма да помогне с нищо, в случай че българските жители би трябвало да си търсят парите от масата на неплатежоспособност, тъй като за тях нямало да остане нищо. Освен това Зарков подсети, че испанският притежател на " Олимпик " Диего Гонзалес Алонсо е със възбрана да реализира капиталова активност в Испания тъкмо посредством компанията Hispakol, с която държи " Олимпик ".
Червеният народен представител попита и по какъв начин по този начин компенсации ще се търсят от потърпевши при произшествия в Кипърския гаранционен фонд, а не в нашия, откакто " Олимпик " е внесла 14 млн. лв. – 12 млн. в " Незастраховани МПС " и 2 млн. в " Обезпечителен фонд ". Затова и Българска социалистическа партия желае повсеместен доклад какво става в Гаранционния фонд.
В отговор финансовият министър Владислав Горанов предизвести категорично, че може Обезпечителният фонд да поеме вредите по подписани полици с " Олимпик " (бел. ред. - не по вреди поради ПТП с трета страна), само че би трябвало да се води спор, тъй като това значи да се вземат пари от всички български застрахователи т.е. всички българи, защото Обезпечителният фонд работи единствено за банкрутирали български застрахователни компании - по закон!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР