Засега не отпада идеята децата от 1 до 4 клас

...
Засега не отпада идеята децата от 1 до 4 клас
Коментари Харесай

Златанов: Може и учителите да се тестват, ще го обсъдим |

" Засега не отпада концепцията децата от 1 до 4 клас да се върнат присъствено, в случай че се сътвори една добра и безвредна среда в учебно заведение. Тук е значимо да се видят опциите да се вършат проби на учениците. Може и учителите да ги вършат тестванията и тези неща ги обсъдим с тях. Нагласата сега е да се върнат по-скоро учениците от долните класове ",  сподели пред БНР заместник-здравният министър Александър Златанов.

„ Ако продължим идващите дни с това движение и се очертае едно високо плато, може би няма да влезем локдаун, само че ако ситуацията продължи да ескалира – повече инфектирани, повече признати в болница, неизбежно ще се стигне и до локдаун, което е и последната мярка “, сподели той.

Златанов изясни, че нещата се наблюдават в динамичност и решение ще бъде взето въз основата на данните. Той не конкретизира точна цифра на хора в болница, тъй като се наблюдават доста параметри - тествани, имунизирани, потенциал на лечебните заведения.

Сега с тези доста тествания излиза скритата заболеваемост. А резултатът на тези хора, които в този момент се тестват, в случай че е позитивен, незабавно се качва в единната осведомителна система, а те се карантинират ", съобщи Златанов.

По думите му натискът върху контролиращите органи сега е голям, само че се пренасочва запас. Здравните инспекции наемат доброволци. Имаме над 150 индивида в системата на РЗИ, които са отвън щата и те в този момент се включват.

" В момента е мъчно да се дефинира в пика ли сме на вълната или слизаме, само че се надявам ние да сме тъкмо към пика и това да е най-тежкият миг на пандемията и да го преодолеем ", уточни още Златанов.

По думите му никой не упражнява напън да не се афишира локдаун:

" Президентът е много угрижен и мисля, че се пробва да ни насърчи да създадем нужното във връзка с ограниченията. Министъра на опазването на здравето също. А другояче към този момент ограниченията са задоволителни и считам да преминем през тази стихия.

Във връзка с това, че, Златанов съобщи:

" Вчера се развихри леко раздут и неестествен скандал за разпределението на парите на НЗОК. Аз мисля, че това е малко изкуствена драма. Няма такава. И през вчерашния ден направих разбор - няма такова нещо. Днес имаме и Надзорен съвет на НЗОК, с цел да забележим има ли аргументи за абсурда. Има някаква изнервеност на управлението на БЛС. То по какъв начин би могло да изясни, че на последното съвещание на Народно събрание на НЗОК се взе решение парите в остатък да се разпределят на лечебните заведения, които са разкрили над 10 на 100 кревати за COVID-19 от общия потенциал на леглата в болничното заведение. Това е една добра стъпка за тях, поради нарасналите им разноски ", съобщи Златанов.

По думите на Златанов става дума за 35 млн. лева спомагателни и заслужено разпределени средства след решение на целия Надзор на НЗОК.

" Сега от БЛС не подписват НРД, с цел да могат лечебните заведения да си получат парите ", разясни още Александър Златанов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР