Засега Кирил Домусчиев се ползва с подкрепата на държавните институции.

...
Засега Кирил Домусчиев се ползва с подкрепата на държавните институции.
Коментари Харесай

Частното енерго на Домусчиеви

Засега Кирил Домусчиев се употребява с поддръжката на държавните институции. На ход е съдът

© Велко Ангелов Дружеството не заплаща такси за транспорт и достъп, като сумите се разпределят в сметките на всички останали консуматори, в това число битовите.По всичко проличава, че страната в лицето на КЕВР не е срещу сходна скица.Ако съдът удостовери тази скица, може да се чака вълна от други предприятия да се опитат да последват образеца на БМФ освен при доставките на електрическа енергия, само че и на газ. Да прескочиш ЕРП-то и да получаваш ток на цени на едро, без да плащаш съответните такси за достъп и транспорт по разпределителната мрежа, е фантазията на доста бизнеси. Този идеал е съумяло да сбъдне " БМФ Порт Бургас " на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

На процедура сдружението, което е концесионер на пристанищните терминали " Бургас-запад " и " Бургас-изток 2 ", си е направило частно ЕРП за територията на портовете. Това е станало със съдействието на страната и е невиждано за цяла България, защото снабдяването с електрическа енергия на приблизително напрежение е извънредно право на лицензираните за това компании на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Точно по тази причина към този момент близо три години в Административния съд на София се води спор сред КЕВР и електроразпределителното сдружение на ЕВН - " ЕР Юг ", за обектите на " БМФ Порт Бургас ". В хода на делото магистратите насочиха преюдициално питане до Съда на Европейски Съюз за изясняване на проблема, а отговорът от Люксембург пристигна на 17 октомври тази година. Той обаче не е изцяло безапелационен и в този момент българският съд ще би трябвало да се произнесе дефинитивно по въпроса дали пристанищната компания може да е непосредствено обвързвана към мрежата на държавния Електроенергиен систематичен оператор и да не заплаща такси за достъп и транспорт по разпределителната мрежа.

Ако отговорът е позитивен, това ще има големи последици, защото на тази база стотици други консуматори също биха поискали да нямат алъш-вериш с ЕРП-тата. Прецедентът би бил годен и за газовия бранш, където клиенти с пряк достъп до тръбите на " Булгартрансгаз " може да спрат да заплащат такси за доставка и систематизиране. Всичко това би било добре за промишлеността, само че неприятно за инфраструктирните предприятия и техните други клиенти.

Каква е схемата

Случаят с пристанищните терминали " Бургас-запад " и " Бургас-изток 2 " е необикновен, защото по веригата на доставка на електрическа енергия " ЕР Юг " не има никакви уреди. ЕСО доставя електрическа енергия с високо напрежение (110 KV) до бургаското пристанище през своята мрежа, като фактическата граница, където тя се предава на " ЕР Юг ", са трансформаторите, посредством които се преобразува равнището на напрежение до 20 kV (средно напрежение). Там са ситуирани електромерите на " ЕР Юг ", които мерят какъв брой ток е доставен, само че самите трансформатори са благосъстоятелност на ЕСО. Непосредствено след тях е уредбата за приблизително напрежение на подстанцията " Рибари ", която също е благосъстоятелност на ЕСО. От нея БМФ се зарежда с пряк кабел (държавна благосъстоятелност, отдадена на концесия на фирмата). Но в това време " ЕР Юг " доставя електрическа енергия за други консуматори в региона по лични кабели, които излизат от същата подстанция.

Казано с други думи, сдружението на ЕВН не има нито кабелите, нито трансформаторите, нито подстанцията, от която се зарежда " БМФ Порт Бургас ". И точно по тази причина компанията на Домусчиев твърди, че не следва да заплаща никакви такси на " ЕР Юг ", макар че е присъединена към мрежата приблизително напрежение (20 KV), за която електроразпределителното сдружение на ЕВН има изключителна лицензия и официално придобива електрическата енергия, преди да стигне до кабела на БМФ, въпреки мрежата и устройствата да не са негови.

Кашата беше забъркана още с приватизацията на ЕРП-тата преди съвсем петнадест години, когато част от трансформаторите на приблизително напрежение останаха благосъстоятелност на ЕСО (тогава още част от НЕК). Проблемът от време на време се повдигал от тях, само че по този начин и остава неуреден.

Печалба за сметка на другите

Това, че " БМФ Порт Бургас " не заплаща такси за транспорт и достъп, обаче не ощетява електроразпределителното сдружение на ЕВН, а всички останали клиенти, в това число битовите. В случая неплатената от пристанището сметка е към 200 хиляди лева от 2017 година до през днешния ден. Това е по този начин, тъй като разноските за поддръжка на разпределителната мрежа са приети от КЕВР и се компенсират посредством сметките на всички крайни консуматори. Единственият случай, в който клиентите не заплащат такива такси, е, когато са вложили в лична подстанция и захранващите кабели от нея. Тук обаче подстанцията е на държавната ЕСО, а кабелите - на Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура ". " БМФ Порт Бургас " не е предписание разноски за тях.

В тази връзка е показателно и решение C-239/07 на Съда на Европейски Съюз, в което се споделя, че с цел да не се допусне огромни консуматори да се причисляват напряко към преносни мрежи, " което би довело до понасяне на тежестите по отношение на разпределителните мрежи само от дребните консуматори и затова до нарастване на цените на електрическата енергия ", страната може да обоснове задължението за предпочитано присъединение към разпределителна мрежа. В съответния проблем обаче фактическите условия са тъкмо противоположните: страната в лицето на КЕВР поддържа желанието на огромен консуматор като " БМФ Порт Бургас " да се причисли напряко към преносната мрежа на ЕСО. А това води до прекачване на разноските за разпределителните мрежи към дребните консуматори и затова до нарастване на цените на електрическата енергия, което е в несъгласие с задачите на Директива 2009/72/ Европейска общност за реализиране на по-висока успеваемост и най-конкурентни цени както за потребителите, по този начин и за индустрията.

Въпрос и на премерване

Освен избягването на самите такси за транспорт и достъп до разпределителната мрежа на приблизително и ниско напрежение в тази ситуация с " БМФ Порт Бургас " има и още една опция за икономисване на разноски. Тя е мъчно доказуема, само че въпреки всичко съществува. Става дума за това, че писмено ЕСО предава цялата електрическа енергия на " ЕР Юг " още в трансформаторите преди самата уредба за приблизително напрежение на подстанцията " Рибари ", като там количествата се засичат с електромери. След това обаче електроразпределителното сдружение на ЕВН не регистрира потреблението на БМФ. Измерването се прави от ЕСО, за който обаче няма никакво значение дали данните са точни или не, защото при всички случаи ще си получи парите за цялата електрическа енергия, която на по-преден стадий (при трансформаторите) е предал на " ЕР Юг ".

Така да вземем за пример, в случай че компанията на Домусчиеви използва 100 единици ток, само че рапортува единствено за 80, разликата от 20 единици ще бъде записана като механически загуби за " ЕР Юг ". Те са за сметка на ЕРП.

Оплетени в мрежата

Казусът е забавен и от позиция на това, че откакто години наред държавната компания " Пристанище Бургас " си заплаща дължимите такси към " ЕР Юг ", откакто част от обектите са взети на концесия, " БМФ Порт Бургас " през октомври 2016 година ненадейно взема решение да приключи едностранно контракта си с компанията на ЕВН и подписва подобен с ЕСО. Причината е, че съгласно сдружението на Домусчиеви ЕРП-то няма никаква благосъстоятелност по веригата на доставка. Приемайки обаче, че обектите на порт Бургас към момента са присъединени към разпределителната мрежа, откакто няма никаква физическа смяна в мрежата и подстанцията, " ЕР Юг " продължава да начислява на " БМФ Порт Бургас " такси за достъп и транспорт на електрическа сила по електроразпределителната мрежа. По тази причина пристанищната компания сезира Комисията за енергийно и водно контролиране, която на 28 февруари 2017 година излиза с решение против разпределителното сдружение на ЕВН, което на собствен ред подава тъжба пред Административен съд - София-град.

В производството " ЕР Юг " твърди, че до момента в който " БМФ Порт Бургас " е присъединено към електроразпределителната мрежа, то не може да приключи контракта за достъп и транспорт, като показва, че съгласно Директива 2009/72 определящо за разграничението сред електропреносната (тази на ЕСО) и електроразпределителната мрежа (тази на " ЕР Юг " ) е равнището на напрежението на пренасяната електрическа енергия. В случая " преносна мрежа " се отнася за свръхвисоко и високо напрежение, а " разпределителната мрежа " - за високо, приблизително и ниско напрежение, като зареждането на " БМФ Порт Бургас " е при приблизително напрежение. Също по този начин съгласно " ЕР Юг " операторът на преносната мрежа EСO няма право да причислява клиенти на приблизително напрежение, както и да дава мрежови услуги със приблизително напрежение, защото тези действия попадат в обсега на лицензията му.

> От своя страна " БМФ Порт Бургас " акцентира, че обектите му са директно свързани с електропреносната мрежа посредством подстанция " Рибари " на ЕСО и смята, че казусът е отвън лицензията на " ЕР Юг ".

Именно по тази причина Административен съд - София-град, насочва запитване към Съда на Европейски Съюз, който да обясни критерия за разграничаване на дейностите по " транспорт " и " систематизиране " на електрическа енергия, както и на понятията " преносна мрежа " и " разпределителна мрежа ". От отговора на съдиите в Люксембург се схваща, че единственият аршин за разграничение на електропреносна и електроразпределителна мрежа е равнището на напрежение и " страната членка не може да изключи от понятието за разпределителна мрежа такава, която служи за транспорт на електрическа енергия с високо, приблизително и ниско напрежение, предопределена за продажба на консуматори на едро или на крайни клиенти, единствено на съображение, че операторът на тази мрежа не е неин притежател ". Което значи, че " БМФ Порт Бургас " е обвързвано към разпределителна мрежа, за която пък дължи такси на " ЕР Юг ".

От друга страна обаче, в решението на Съд на Европейския съюз се споделя, че " консуматор, причислен към електрическата мрежа на равнище приблизително напрежение, не би трябвало безусловно да се смята за клиент на оператора на електроразпределителната мрежа ", като този консуматор може да се смята за клиент на електропреносната мрежа (в случая на ЕСО), когато е обвързван към уредба за приблизително напрежение, която е част от електрическа подстанция в обсега на активността на тази мрежа. За последното пък се позволява национална правна уредба, която планува, че " трансформирането на напрежението на електрическата енергия, с цел да се разреши прекосяването от високо към приблизително напрежение, попада в обсега на активността на електропреносна мрежа ". Това значи, че въпреки и работеща на приблизително напрежение, станция " Рибари " може да е част от преносната мрежа на ЕСО, т.е. " БМФ Порт Бургас " е в правото си да " прескача " ЕРП-то.

Така въпросът още веднъж е в полето на българския съд. Ако в последна сметка той допусне, че е допустимо " БМФ Порт Бургас " да бъде непосредствено присъединено към преносната мрежа на ЕСО и да не заплаща такси за разпределителната мрежа, то и други консуматори ще изискат да последват този образец. Според информация от ЕРП-тата в страната има няколкостотин обекта, които биха могли да претендират за директна връзка с ЕСО. Ако те се " откачат ", все по-голяма част от разноските за поддръжка на разпределителната мрежа на приблизително и ниско напрежение ще бъде прехвърляна към останалите клиенти, измежду които са и битовите. Подобна е ситуцията с газопреносните мрежи, където няколко компании от години се борят да се " освободят " от таксите за транспорт и достъп, само че КЕВР в този случай поддържаше газоразпределителните сдружения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР