Засега България няма да иска временна дерогация на Европейската конвенция

...
Засега България няма да иска временна дерогация на Европейската конвенция
Коментари Харесай

Засега България няма да иска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека

Засега България няма да желае краткотрайна дерогация на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи по време на изключителното състояние. Това излиза наяве от известие на Министерството на външните работи. Все отново страната ни си оставя опцията на по-късен стадий да го направи.
От външно министерство прецизират, че България публично е уведомила Съвета на Европа за въведеното изключително състояние и признатия за задачата закон, както и с останалите ограничения и измененията в Закона за здравето. Страната ни е уведомила Съвета, че краткотрайното ограничаване на част от правата на жителите и лицата, пребиваващи на територията на Република България, ще трае само до привършване на интервала на изключително състояние. Все отново страната ни декларира подготвеност, при положение, че възникне нужда от дерогация на част от наредбите на Конвенцията на Съвета на Европа за отбрана на правата на индивида и главните свободи, да бъде известен Генералния секретариат на Съвета на Европа. „ Мерките са подхванати заради зародилата пандемия и свързаната с това безспорна нужда от отбрана на здравето на хората и ограничение на разпространяването на COVID-19 “, се акцентира във вербалната нота, изпратена от Министерството на външните работи на Република България и готова от експертните екипи на Министерството на правораздаването и на Министерството на външните работи.
Вчера правосъдният министър Данаил Кирилов разгласи пред бТВ, че страната ни има готова нотификационна нота, само че все още ще изчака. „ Имаме подготвеност, все още четири дирекции – по две в Министерство на правораздаването и в Министерство на външните работи, реализираха консенсус да изчакаме, с цел да забележим, в случай че се наложат свръхограничения, тогава да действаме отчета, с който ние сме подготвени “, съобщи той. Данаил Кирилов добави, че дружно с външния министър Екатерина Захариева са подготвени от една седмица с отчет, който да показват пред Министерски съвет, при положение, че се стигне до публично искане на дерогация.
За разлика от Европейския съвет, Съветът на Европа е политическа интернационална организация на страните от Европа, като в него членуват 47 страни. Организацията предизвиква съдействието сред всички страни в Европа в региона на правото, човешките права, демократичното развиване и културното съдействие. В организацията членуват 47 страни с 800 милиона души население и тя е изцяло независим орган, действителен настрана от Европейския съюз. Най-известната конструкция към Съвета на Европа е Европейският съд по правата на индивида, който ползва Европейска спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи. Именно той би трябвало да даде дерогация страната ни, ако такава бъде поискана.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР