Заседяването пред екрана е вредно за всеки човек, но най-сериозни

...
Заседяването пред екрана е вредно за всеки човек, но най-сериозни
Коментари Харесай

Изключете телевизора и компютъра и се раздвижете

Заседяването пред екрана е нездравословно за всеки човек, само че най-сериозни последствия може да има при децата.

Знаете ли, че?

  • Прекарването на доста часове пред екрана на тв приемника или компютъра води до обездвижване и съвсем постоянно до наднормено тегло при децата.
  • Деца, които гледат телевизия повече от два часа всеки ден, най-вероятно имат и нездравословни хранителни привички, ядат по-малко плодове и зеленчуци и е малко евентуално да проявят интерес към някой спорт.
  • Повече от половината деца в началните учебни заведения и близо две трети от учениците в гимназиите надвишават този дневен предел.
  • Има по-голяма възможност децата да посегнат към някое лакомство, чипс или друга нездравословна храна, до момента в който гледат телевизия или играят на компютъра.

Колко време е безвредно да се прекарва пред дребния екран?

Когато децата и младежите прекарват часове наред пред екраните на тв приемника, компютъра, таблета и телефона е напълно обикновено да не им остава никакво време за странични занимания като игра на открито, спорт, занимание, разходки. Изследователите са единомислещи, че времето от два часа дневно не трябва да бъде надвишавано. Продължителното застояване е изключително нездравословно, тъй че е целесъобразно и тези два часа даже да бъдат разпределяни в границите на целия ден, а не едновременно. Важен е приносът на компютрите и малкия екран за придобиване на нови познания, научаване на забавни обстоятелства, само че не по-малко значима е физическата интензивност.

Съвети за родителите

  • Преди да пуснете тв приемника или компютъра на детето, помислете дали не е допустимо това време да бъде уплътнено с някаква физическа активност, а пък да погледат телевизия по-късно.
  • Поставяйте ограничаване. Ако детето ви желае да гледате съответно предаване, изключете тв приемника незабавно откакто свърши. Също по този начин можете да го запишете и да го гледате дружно по-късно. Така ще прекарате в допълнение време дружно.
  • Поставете ограничаване на времето за игри на компютъра и браузване в обществените мрежи. Отново не повече от два часа, и то по опция отвън времето през светлата част на деня, когато е по-добре децата да бъдат на открито.
  • Не допускайте да има тв приемник или компютър в спалнята на детето. Нека бъдат в общото помещение, където фамилията се събира.
  • Направете лист с вероятни игри както вътре, по този начин и вън, с цел да имате разнородни други възможности на малкия екран. Можете да си купите или да си извършите сами бордови игри и да си създадете традиция всеки петък фамилията да се събира след вечеря и да играе на някоя игра.

Цветелина Велчева;

Източник: healthykids.nsw

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР