Заседналият кораб Vera Su може да остане атракция на Камен

...
Заседналият кораб Vera Su може да остане атракция на Камен
Коментари Харесай

Vera Su може да остане постоянно на Камен бряг

Заседналият транспортен съд Vera Su може да остане " атракция " на Камен бряг безкрайно дълго време. Официалните известия на транспортното министерство внушават, че непрестанно се умува какво тъкмо да бъде подхванато на място. Плановете обаче са едно, а практическите дейности - напълно друго. И експерти от бранша, и представители на " Морска администрация " в последно време изясняват, че всяка активност нататък е доста комплицирана, на ръба на огромния риск. Внимателен прочит на информацията води до подозрения ще бъде ли  изместен корабът изобщо.

Както към този момент е известно, опитът за евакуиране на съда би трябвало да бъде предшестван от разтоварване. Но компанията по избавяне, с която контактува турският корабособственик, е заговорила за акция едвам след април. Причината са данните за времето на Камен бряг в остарели интервали, които не демонстрират през есента и зимата времеви прозорци за осъществяване на каквото и да е - вълнението е огромно. Отделно от това след навлизането на вода в съда люковете на хамбарите с товара не може непрестанно да се отварят и затварят за разтоварване. " Нужни са най-малко три дни положително време ", обясниха през актуалната седмица на брифинг шефовете на " Морска администрация ". Към момента те не удостоверяват, че дейности ще се подхващат чак след април. Но на практика е ясно, че по-рано няма по какъв начин да стане.

Още по-специфичното е, че в случай че бъде разтоварено количество, корабът ще промени метода на засядане, така наречен геометрия. Това пък отваря още опасности: както компликации по самото разтоварване, по този начин и за най-лошото - целостта на самия съд. Затова даже най-малката активност би трябвало да бъде предшествана от комплицирани калкулации, моделиране, а и изменящо се съгласно обстановката подсилване. " Всичките разбори и проекти все още са на база наличната информация. Но като започнем работа, ще излязат доста други неща, които в този момент няма по какъв начин да предвидим. Например: постъпва вода от едната страна - изпразваме; след това обаче може да се окаже, че  от друга постъпва - изпразваме отново и така нататък ", съобщи шефът на " Морска администрация " кап. Венцислав Иванов на брифинга. А сътрудника му кап. Валентин Енчев заключи, че евентуално " разтоварването ще е по-лесна част от запазването на целостта на кораба ". Както и, че потребността от отводняване и другите характерни действия вършат " възможното извеждане " много сложна задача.

За всички тези механически детайлности са нужни освен старания, експертиза, пари, само че и време. При това юридическите баталии към притежателя, застрахователите, следствените дейности и така нататък са напълно обособени проблеми. Те също ще костват време.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР