Заседанието на съвместната група за наблюдение на Европол е един

...
Заседанието на съвместната група за наблюдение на Европол е един
Коментари Харесай

Съвместната група за наблюдение на Европол се събора на 18-и и 19-и март в София

Заседанието на взаимната група за наблюдаване на Европол е един от акцентите на Българското европредседателство през тази седмица. Групата заседава два пъти годишнокато първата среща е в страната ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Съвместната група за парламентарен надзор e единствена по рода си форма за контрол на действието на европол от страна на Европейския парламент, взаимно с националните парламенти.

Според решенията на срещата на ръководителите, групата ще заседава два пъти годишно. През първата половина от годината, срещата ѝ ще бъде семейства на от Народното събрание на страната, председателстваща ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, до момента в който срещата през втората половина на годината ще се състои в Европейския парламент. Мандатът на групата включва политически мониторинг на активността на европол в осъществяване на задачата ѝ, в това число във връзка с въздействието на тази активност върху фундаменталните права и свободи на физическите лица, контрол над бюджетните аспекти на активността на европол, структурната организация на службата и евентуалното разкриване на новия отдели и профилирани центрове. Предвидено е по време на срещата да има и спор върху кардинални въпроси, свързани с активността на европол в отбрана на правата и свободите на физическите лица, изключително във връзка с отбраната на персоналните данни. По своя преценка, групата може да изготви обзорни изводи по отношение на политическия мониторинг на активността на европол и да ги даде на Европейския парламент и националните парламенти.

В осъществяване на заключенията от срещата на ръководителите, учредителната среща на Групата се състоя на 9-ти и 10-ти октомври 2017 година в Европейския парламент в Брюксел. Срещата включваше чуване на ръководителя на Управителния съвет на Европол, изпълнителния шеф на службата и Европейския контролен орган по отбрана на данните, както и продан на отзиви по политическия цикъл на Европейския съюз и документа за многогодишно програмиране на европол.

Втората среща на групата ще се състои на 18-ти 19-ти март 2018 година в София. По време на срещата ще бъде продължена работата по приемането на процедурните правила. Ще бъдат осъществени контролните и надзорни функционалности на формата над активността на европол!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР